Een scène uit ‘Here’ van de Belgische regisseur Bas Devos.

‘Here’ van Belg Bas Devos wint prijs voor beste film in Encounters-competitie, docu over psychische problemen wint Gouden Beer

‘Here’, de nieuwe speelfilm van de Belgische regisseur Bas Devos heeft op de Berlinale, het filmfestival in Berlijn, de prijs voor beste film van de Encounters-competitie gewonnen. De film mocht vrijdagavond ook al de Fipresci Award in ontvangst nemen, de prijs van de internationale federatie van filmcritici.

mtm
Bron: BELGA

Encounters is een relatief nieuwe competitie, die in 2020 gelanceerd werd bij het aantreden van de nieuwe festivaldirectie en die de nadruk legt op innovatieve narratieve speelfilms en documentaires. ‘Here’ ging in wereldpremiere in de Encounters-competitie.

Twee van Devos’ vorige films gingen ook al in première op de Berlinale: ‘Hellhole’ (2019, Panorama-sectie) en ‘Violet’ (2014, Generation). ‘Ghost tropic’ werd in 2019 dan weer geselecteerd voor de Quinzane des Réalisateurs in Cannes.

‘Here’ vertelt het verhaal van een Roemeense bouwvakker die in Brussel woont en op het punt staat terug naar huis te gaan. Het scenario en de regie komen van Devos.

De internationale jury die de prijs aan ‘Here’ toekende, bestond uit de Georgische filmmaker Dea Kulumbegashvili, de Griekse acteur Angeliki Papoulia en festivalcurator Paolo Moretti, de voormalige artistiek directeur van de Quinzaine des Cinéastes in Cannes.

Documentaire “Sur l’Adamant” wint Gouden Beer

Op het filmfestival van Berlijn heeft de documentaire ‘Sur l’adamant’ van de Fransman Nicolas Philibert zaterdag de Gouden Beer in de wacht gesleept.

In ‘Sur l’adamant’ trekken de 72-jarige Philibert en zijn team naar een woonboot in Parijs waar patiënten met psychische problemen opgevangen worden. Het is de eerste film van een trilogie over de psychiatrische wereld.

“Ik heb geprobeerd om het zo discriminerende beeld van gekken dat we steeds hebben om te draaien”, zo verklaarde Philibert nadat hij de prijs in ontvangst had genomen. “Ook al kunnen we ons niet met hen identificeren, ik wil dat we in staat zijn om op zijn minst te erkennen wat ons verbindt, iets als een gemeenschappelijke menselijkheid”.

Philibert werd twee decennia geleden ook al eens onder de prijzen bedolven met ‘Etre et avoir’, een documentaire over een school in de Auvergne.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER