De Sojoez-capsule MS-23 is afgelopen nacht succesvol aan het ISS gekoppeld.
NASA

Russische Sojoez-capsule met extra voorraad voor bemanning komt aan bij het ISS

Afgelopen nacht is met succes een Russische Sojoez-capsule met extra materiaal en voorraden gekoppeld aan het Internationaal Ruimtestation (ISS). Die moet het mogelijk maken dat de huidige bemanning, twee Russen en een Amerikaan, nog een half jaar langer in het ISS kan blijven. Normaal gezien hadden ze volgende maand moeten terugkeren, maar de capsule waarmee ze dat zouden doen, is stuk.

In december werd een lek vastgesteld in het koelingssysteem van de Russische Sojoez-capsule MS-22 die aan het ISS gekoppeld is. Daardoor stroomde koelvloeistof weg in de ruimte. Het lek zou veroorzaakt zijn door de inslag van een zogenoemde micrometeoroïde, een minuscuul stukje meteoriet.

Normaal gezien zouden de Russische kosmonauten Sergej Prokopjev en Dmitri Petelin en de Amerikaanse astronaut Francisco Rubio in maart naar de aarde terugkeren met de Sojoez MS-22. Diezelfde capsule had hen in september 2022 naar het ISS gebracht.

Maar die geplande terugkeer blijkt door het lek onmogelijk. De missie van de drie is met maar liefst een half jaar verlengd, tot september 2023.

Het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos stuurde donderdag de Sojoez-capsule MS-23 naar het ISS. Die had extra wetenschappelijk en medisch materiaal en voorraden aan boord. De MS-23 is afgelopen nacht succesvol aan het ISS gekoppeld. Dat gebeurde op een hoogte van 418 kilometer boven Mongolië. De beschadigde MS-22-capsule keert volgende maand leeg terug naar de aarde voor verder onderzoek.

BEKIJK - Sojoez-capsule wordt met succes aan het ISS gekoppeld:

Videospeler inladen...

Samenwerking

Prokopjev, Petelin en Rubio zullen dus nog een half jaar langer samenwerken in het ISS. In september keren ze dan terug met de nieuwe Sojoez MS-23-capsule. Het ISS is een van de weinige plaatsen waar Rusland en het Westen nog samenwerken. Eerder deze maand liet Rusland weten dat het nog tot 2028 zal meewerken aan het ISS.

 Astronaut Francisco Rubio en kosmonauten Sergej Prokopjev en Dmitri Petelin voor hun vertrek naar het ISS op 21 september vorig jaar.

Meest gelezen