De schildpad die in Koekelare gevonden werd, mat 80 centimeter en woog 30 kilogram.

Grote Afrikaanse sporenschildpad gevonden langs de weg in Koekelare, waarschijnlijk gedumpt

In Koekelare is gisteren een grote Afrikaanse sporenschildpad teruggevonden langs de weg. Het dier is overleden. Het opvangcentrum SOS Reptiel vermoedt dat de schildpad gedumpt werd. "Zoā€™n dier is zeer gevoelig aan de kou en ontsnapt niet zomaar."

Gisteren kreeg het opvangcentrum SOS Reptiel uit Ichtegem een telefoontje van de politie. Er was een grote schildpad aangetroffen langs de weg in Koekelare. Medewerkers gingen ter plaatse en stelden vast dat het om een grote Afrikaanse sporenschildpad ging. Het dier mat 80 centimeter en woog 30 kilogram, het was niet meer te redden.

"Een wandelaar had het dier zien liggen in de gracht en op het droge gelegd, in de hoop het te kunnen redden", zegt Mario Goes van SOS Reptiel. De organisatie vermoedt dat de schildpad gedumpt is. "Een ontsnapping is uiteraard ook mogelijk, maar het lijkt ons sterk dat zo'n dier zo ver geraakt met de huidige temperaturen. Het lag behoorlijk ver verwijderd van de bebouwde kom. Zoā€™n schildpad is zeer gevoelig aan de kou en ontsnapt niet zomaar. Was de energierekening te hoog? Werd het dier te groot? Of was de eigenaar het dier gewoon beu? We zullen het allicht nooit weten."

SOS Reptiel doet een oproep. "Heeft u problemen met uw dier, van welke aard ook? Neem dan contact met ons op en we proberen u zoveel mogelijk te helpen. Opvang kunnen we niet garanderen omdat we zelf overbevolkt zijn. Maar met het nodige advies kunnen we u misschien toch nog de middelen en kennis geven om uw verantwoordelijkheid op te nemen."

Het opvangcentrum SOS Reptiel vermoedt dat het dier gedumpt werd.

Meest gelezen