© Dick Demey

Zwiebertjes sluiten carnaval in Pelt af met 7.000 toeschouwers: “Iedereen verdient een prijs”

Pelt -

Voor het eerst sinds de coronapandemie trokken de Peltse stoeten- Liller Meulewiekers, Gezellen van Taxandria (Neerpelt), Sint Oda en de Zwiebertjes (Overpelt) - weer als vanouds uit op hun traditionele moment.

De Zwiebertjes met prinsenpaar Ronny & Danielle, jeugdprinsen Beau & Luciano - sloten zondag in deelgemeente Overpelt de carnavalsactiviteiten af. De Zwiebertjes zagen 30 groepen in hun 45ste editie meelopen. Op verzoek werd het parcours wat langer gemaakt en zo trok de stoet via de Windmolenstraat het dorpscentrum in en werd ook de Juliaan De Vriendtstraat en de Ursulinenstraat aangedaan.

© Dick Demey

Het talrijk opgekomen publiek - met zo’n 7.000 waren ze naar schatting van een lokale horeca-uitbater - heeft van de Peltse stoet kunnen genieten. Geen confetti dit jaar maar wel extra gul met het uitstrooien van kilo’s snoepgoed. Voor kids en ouders was het rapen geblazen. De stoet werd naar goede gewoonte muzikaal op gang getrokken door de jeugdfanfare ‘Nut en Vermaak’, gevolgd door De Vloeter (Sint Oda) ‘als een vis in het water’ en als sluitstuk sloot de prinsenwagen van de Zwiebertjes af met 65 zwiebertjes erop of er rond.

De Pelter jeugd vierde 1 x 11 jaar. Het is een samensmelting van een paar Overpeltse carnavalsverenigingen en vormde met 150 deelnemers de grootste groep. Prinsenwagens van de Ekselse Boegezekoekers en Neerpeltse Gezellen van Taxandria en Rare Vogels zagen wij passeren. Lommel-Barrier schitterde met Jurassic park en er was de skiclub van CV Pintelieren (Kaulille). De boeren en landbouw waren ook duidelijk present. Bij de Zwiebertjes blikken ze terug op een geslaagde carnavalstoet. De lokale horeca noemde de stoet in deelgemeente Overpelt een kermisdag.

Jan Hoeben van CV De Zwiebertjes: “Met 30 deelnemende groepen uit Pelt en omgeving - we zagen ze ook al opduiken in andere stoeten - was onze stoet goed gestoffeerd. Wij geven geen prijzen. Elke groep verdient in onze ogen een prijs. Onze stoet heeft na corona zeker aan kwaliteit gewonnen.”

Voor burgemeester Dennis Fransen (CD&V) was carnaval in Pelt zijn ‘vuurdoop’. Zijn eerste massa bijeenkomsten in zowel in Lille, Neerpelt als Overpelt heeft hij goed verteerd. “Het is allemaal perfect verlopen. Carnaval is plezier maken. Nergens zijn er problemen geweest”, stelde de burgemeester.

(path)

© Dick Demey

© Dick Demey

© Dick Demey

© Dick Demey

© Dick Demey

© Dick Demey

© Dick Demey

© Dick Demey

© Dick Demey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer