Heb je regelmatig last van een kramp in je kuit? Neuroloog en Sportfysiotherapeut bespreken de zes belangrijkste oorzaken en reiken oplossingen aan.
Volledig scherm
Heb je regelmatig last van een kramp in je kuit? Neuroloog en Sportfysiotherapeut bespreken de zes belangrijkste oorzaken en reiken oplossingen aan. © Getty Images/iStockphoto

Spierkramp in je kuiten: waarom krijg je het? En hoe kan je het voorkomen?

Lig je te slapen in je bed, schiet de pijn opeens door je kuiten. Of een plotselinge krampscheut kruipt erin na een stevige sportsessie. Vervelend, maar het is in veel gevallen te voorkomen. Experts vertellen hoe kuitkramp ontstaat én hoe je ermee omgaat.

  1. Vergrijzing en klimaatopwarming zijn geen goede match: 246 miljoen meer ouderen in gevaar tegen 2050

    Vergrij­zing en klimaatop­war­ming zijn geen goede match: 246 miljoen meer ouderen in gevaar tegen 2050

    De wereldbevolking vergrijst snel, met een verwachte verdubbeling van het aantal mensen ouder dan 60 jaar tegen 2050, terwijl klimaatverandering de temperaturen de hoogte injaagt. En dat is geen goede combinatie. Een paper, vandaag gepubliceerd in Nature Communications, suggereert dat tegen 2050 wereldwijd tot 246 miljoen meer oudere volwassenen gevaarlijke hitte zullen moeten trotseren, vooral in Azië en Afrika. De bevindingen van de wetenschappers kunnen landen helpen bij regionale hitterisico-analyses en hun volksgezondheidsbeleid.
  2. AstraZeneca trekt coronavaccin wereldwijd terug: krijgen de critici gelijk?
    PREMIUM
    67

    AstraZene­ca trekt coronavac­cin wereldwijd terug: krijgen de critici gelijk?

    Farmareus AstraZeneca trekt zijn coronavaccin wereldwijd terug. In februari gaf het bedrijf in een Britse rechtbank voor het eerst toe dat het vaccin gevaarlijke tromboses kan veroorzaken. Er zouden al minstens 81 Britten gestorven zijn door het vaccin. Ook in ons land werd het vaccin ingezet. Moet je je nu zorgen maken als je het vaccin kreeg? En krijgen de coronacritici toch gelijk? “AstraZeneca heeft de race verloren”, zegt viroloog Steven Van Gucht (KU Leuven).