"Russisch radarvliegtuig op Wit-Russische luchtmachtbasis vernield met drones"  

Een Russisch vliegtuig dat was gestationeerd op een luchtmachtbasis nabij de Wit-Russische hoofdstad Minsk, is met drones verwoest. Dat heeft de Wit-Russische oppositie verklaard. De operatie werd gevierd als "de meest geslaagde sabotageactie" sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

"De aanhangers hebben het succes bevestigd van een speciale operatie met als doel een zeldzaam Russisch vliegtuig op een luchtmachtbasis nabij Minsk tot ontploffing te brengen", tweet Franak Viačorka, een van de dichtste raadgevers van de Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja.

Volgens hem hebben twee Wit-Russen de missie uitgevoerd met behulp van drones. "Ze hebben het land reeds verlaten en zijn in veiligheid", voegt hij er aan toe.

Viačorka specificeerde niet om welk type vliegtuig het ging, maar verklaarde dat het toestel 330 miljoen euro had gekost. Volgens oppositiemedia zou het gaan om een A-50, een radarvliegtuig. "Ik ben fier op alle Wit-Russen die de hybride bezetting van Wit-Rusland blijven bestrijden en strijden voor de vrijheid van Oekraïne", tweette Tichanovskaja op haar beurt.

Russen vallen vanuit Wit-Rusland aan

De Russen zouden opereren vanop het militaire vliegveld van Matsjoelisjtsji, op 12 km van hoofdstad Minsk, om Oekraïne in de lucht aan te vallen.

De beweringen van de Wit-Russische oppositie over het vernielde Russische vliegtuig konden niet door een onafhankelijke bron worden geverifieerd. 

Wit-Rusland neemt niet rechtstreeks deel aan het Russisch offensief in Oekraïne. President Loekasjenko ontkent dat hij zich wil mengen in de oorlog. En ook Moskou ontkent dat het Loekasjenko onder druk zet. Maar Rusland gebruikt wel Wit-Russisch grondgebied en Wit-Russische luchtmachtbasissen om Oekraïne aan te vallen.

BELUISTER - Een gesprek met onderzoekster An Rydant in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen