2022 Tim Mosenfelder

Negen jaar en alleen naar Måneskin? "Steeds meer jonge kinderen zonder begeleiding naar grote concerten"

Steeds meer jonge kinderen komen zonder begeleiding naar grote concerten. Dat zegt Be.At, de organisatie van zalen als het Sportpaleis en Vorst Nationaal, in Het Laatste Nieuws. "Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet zonder begeleiding naar een concert komen, maar sommige ouders trekken zich daar niets van aan", zegt Caroline Berael van Vorst Nationaal.

Donderdag en vrijdag staat de razend populaire Italiaanse groep Måneskin in Vorst. Be.At heeft een mail naar tickethouders gestuurd om hen erop te wijzen dat jonge kinderen - tot 12 jaar - begeleid naar een concert moeten komen.

2022 Tim Mosenfelder

Kinderen komen soms 's ochtends aanschuiven om een plaatsje te bemachtigen vooraan het middenplein. Dat betekent ook dat ze op schooldagen spijbelen. 

Berael wijst op de veiligheidsrisico's: "Ze hebben vaak geen concertervaring en kunnen moeilijk inschattingen maken. Zo'n middenplein is een zeer gevaarlijke plek: kinderen kunnen ineens omvergeduwd of vertrappeld worden. Op vorige concerten hadden we ouders die de dag nadien belden om schadevergoeding te vragen, want de dure smartphones of brillen van hun kinderen waren gevallen."

Gaat het dan om enkelingen? Nee, zo blijkt. Berael heeft het over "honderden kinderen", soms 8 of 10 jaar, die een optreden bijwonen zonder het gezelschap van een volwassene. Voor tieners van 12 tot 16 jaar wordt begeleiding ook nog aangeraden. Komen zij toch zonder begeleiding? Dan worden ze verwacht de uitdrukkelijke toestemming te hebben gekregen en moeten ze een ondertekend formulier kunnen voorleggen. 

BEKIJK - "Met mijn ouders is het veiliger, maar met mijn vrienden is het toffer":

Videospeler inladen...
Een vol middenplein in het Sportpaleis.

Meest gelezen