Krachtige zonnestorm doet hopen: zien we vannacht met blote oog het poollicht boven Vlaanderen?

Door een krachtige zonnestorm was in grote delen van Nederland het noorderlicht zichtbaar. In ons land was het natuurspektakel zondagnacht niet met het blote oog te zien, maar met een beetje meeval volgt vannacht een nieuwe kans. “De prognose is hoopgevend”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux.

Anton Goegebeur

Ieder jaar reizen heel wat mensen naar het hoge noorden om het adembenemend lichtverschijnsel te bewonderen. Hoe noordelijker, hoe groter de kans dat de kleurrijke banden aan het hemelgewelf verschijnen. In onze contreien is het fenomeen eerder zeldzaam. De zon moet bijzonder actief zijn en bewolking verhult de roodgroene gloed al te vaak.

Maar komende nacht trekken de waarnemers eropuit. Het belooft helder weer te worden en de zon is al maanden erg actief. In Scandinavië is het noorderlicht nu vrijwel dagelijks te zien. Recente uitbarstingen op de zon zijn zelfs zo krachtig dat het schouwspel tot bij ons is te zien. Zondagavond kon men de gloed al waarnemen mits een cameralens met een lange sluitertijd en enkele bewerkingen in een grafische programma als Photoshop. Vannacht is er een kans dat het poollicht met blote oog is te zien.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Veel hangt af van de kracht van de zonnevlam en de richting. “Het is een klasse M, dat is voldoende sterk, en het staat op ons deel van de aarde geprojecteerd”, zegt Roose. Poollicht ontstaat wanneer de zon geladen deeltjes met enorme snelheid richting aarde slingert. Door het magnetisch veld om onze planeet belanden deze deeltjes via de polen in onze atmosfeer. Daar veroorzaken ze het lichtverschijnsel.

Uitzonderlijk strekt het poollicht zich verder uit. “Soms zijn de stormen zo sterk dat het te zien is tot in Milaan, zelfs Athene”, zegt Werner Hamelinck van volkssterrenwacht Urania. Of we het vannacht te zien gaan krijgen hangt volgens Roose af van de snelheid waarmee de zonnedeeltjes de aarde naderen. “Die ligt nu nog vrij hoog, maar zit mogelijk in een afzwakkende fase. Het wordt kantje boord, maar de prognose is hoopvol genoeg om je kans te wagen.”

Tips

Wie met het blote oog wil kijken, doet dat best na middernacht. “Dan hebben we maximale duisternis en geven de weermodellen weinig bewolking”, zegt Roose. De kans op succes is het grootst in het noorden van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. “Kijk naar het westen of noorden en let op lichtvervuiling”, voegt Hamelinck toe. “Mijd snelweg- en stadsverlichting om de grootste kans te hebben. Al kan je altijd meeval hebben. In 1999 was er zo’n sterke storm dat het poollicht werd waargenomen vanop de Groenplaats in Antwerpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen