© GettyImages, Bert De Deken

 

Daling van inflatie zet zich door, maar voeding blijft wel sneller duurder worden

Het leven wordt nog steeds duurder, maar het tempo van de oplopende prijzen is wat gezakt. Dat komt door de dalende prijzen voor gas en elektriciteit. De voedingsprijzen nemen nog steeds sterk toe.

Dries De Smet
Bron: Belga

De inflatie in België is in februari verder gedaald. Ze bedroeg nog 6,62%. Dat wil zeggen dat een doorsnee mandje aan goederen en diensten in een jaar tijd 6,62% duurder geworden is. In januari bedroeg de inflatie nog 8,05%. Dat meldt statistiekbureau Statbel.

De algemene inflatie is naar het laagste niveau sinds december 2021 gezakt. In oktober werd de piek bereikt: toen steeg het prijspeil op jaarbasis met 12,27%.  Dat de algemene inflatie nu sterk daalt, is een gevolg van de dalende energieprijzen.

Eieren, volle melk, pizza en suiker duurder

Voor het eerst sinds lang hebben de energieprijzen een verlagend effect op de inflatie. Niet alleen tegenover vorig jaar zakken die prijzen, ook op maandbasis zijn de dalingen spectaculair: de aardgasprijzen daalden met gemiddeld 27,8%, elektriciteit werd 16,2% goedkoper.

Voor voeding ligt dat helemaal anders. De voedingsinflatie blijft sterk aantrekken en bedraagt nu al 16,12%. Sommige producten zijn opvallend sterk gestegen in prijs: eieren zijn nu 38,6% duurder dan vorig jaar, volle melk 33,5%, pizza en quiche 28,6% en suiker 27,5%.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER