Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov© AFP

Kremlin: “We behandelen Chinees plan voor Oekraïne met grote aandacht”

Ondanks internationale scepsis heeft het Kremlin het Chinese standpunt om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne toegejuicht. “Alle pogingen om plannen te ontwikkelen die het conflict op een vreedzaam spoor helpen te zetten, verdienen aandacht”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov aan het Russische persbureau Interfax. “Met dezelfde aandacht behandelen we ook het plan van onze Chinese vrienden.”

jvh
Bron: BELGA

Op de eerste verjaardag van de Russische invasie afgelopen vrijdag had China een document voorgesteld waarin onder meer werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren en onderhandelingen. Westerse diplomaten en deskundigen reageerden sceptisch en teleurgesteld, omdat het twaalf punten tellende document geen enkel nieuw initiatief aangaf. Bovendien wordt China beschouwd als een nauwe bondgenoot van Rusland, en heeft het de inval in Oekraïne nooit duidelijk veroordeeld.

Peskov wilde geen commentaar geven op westerse berichten dat China overweegt wapens aan Rusland te leveren. In antwoord op een vraag van journalisten zei Peskov alleen: “Deze informatie is al ontkend door de Chinese kant.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer