Nicolas Maeterlinck

Personeel Bpost gaat vanaf vanavond 24 uren staken: grootste impact in Brussel en Wallonië

De vakbonden bij bpost roepen op tot een 24 urenstaking vanaf 22 uur vanavond. Dat kan gevolgen hebben voor de postuitreiking morgen. Er kunnen ook postkantoren gesloten zijn. De impact zal het grootst zijn in Brussel en Wallonië.

De stakingsoproep is nationaal, zegt woordvoerster Veerle Van Mierlo van bpost aan persagentschap Belga. Hoe groot de hinder voor de dienstverlening precies zal zijn, is nog niet duidelijk. Op enkele plaatsen in Wallonië (Awans, Binche) wordt er nu al gestaakt, geeft de bpost-woordvoerster nog mee.

Volgens Van Mierlo heeft de stakingsoproep te maken met de transformatie van bpost van een traditionele postspeler naar een internationaal e-commercebedrijf, een proces dat ook een andere organisatie vraagt. Dat proces is door verschillende CEO-wissels een tijdje vertraagd geweest, wordt sinds de aanstelling van Jos Donvil als CEO van bpost Belgium opnieuw versneld. 

Reorganisaties

Geert Cools van de socialistische vakbond ACOD bevestigt dat er opgeroepen wordt tot een staking. Zo heeft de beslissing van e-commercereus Amazon om een eigen netwerk van pakjesbezorgers uit te bouwen een grote impact op de tewerkstelling. Over de reorganisaties die daarmee te maken hebben, lopen er momenteel gesprekken, "met name in Wallonië en Brussel". 

"Nationaal zitten we ook in moeilijk onderhandelingen over de toekomstvisie van het bedrijf en toekomstige reorganisaties. En er zijn ook cao-onderhandelingen. Dat alles bij elkaar heeft ons doen besluiten om een stakingsaanzegging te doen."

De vakbondsman verwacht dat de staking vooral tot hinder zal leiden in Brussel en Wallonië. Mogelijk zijn er morgen ook postkantoren dicht. Voor Vlaanderen zal er minder hinder zijn.

Meest gelezen