© BELGA

Levensomstandigheden “België onwaardig” in tentenkamp aan Klein Kasteeltje, volgens Artsen Zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen vindt de levensomstandigheden in het tentenkamp in Molenbeek in de buurt van het Klein Kasteeltje “België onwaardig”. De ongerustheid groeit, want de hulporganisatie ziet steeds meer tenten bijkomen. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen (AZG) maandag in een persbericht.

Bron: BELGA

Vandaag telt het tentenkamp op en rond de brug aan de Koolmijnenkaai zowat 110 tenten volgens AZG. Vorige week opende er in Anderlecht een noodopvangcentrum om 140 mensen in op te vangen en onderdak te geven in afwachting van hun asielaanvraag en doorverwijzing naar een centrum van Fedasil. Die oplossing blijkt nu een averechts effect te hebben.

“Hun lege tenten werden meteen ingenomen door nieuwe mensen in nood. Het kamp lijkt met de dag te groeien en verontrustend genoeg zien mensen op straat het kamp als een toegangspoort tot het opvangnetwerk”, getuigt AZG.

(Lees verder onder de foto)

De teams van de hulporganisatie heeft aan het tentenkamp stromend water en mobiele toiletten geïnstalleerd om te zorgen voor toegang tot basishygiëne. Voor de tweede week op rij heeft AZG ook haar mobiele kliniek in de vorm van een medische bus aan het kamp geplaatst.

“Vandaag zoekt bijna 90 procent van de patiënten die door de AZG-teams worden gezien internationale bescherming. Ondanks de extreme kwetsbaarheid van bepaalde profielen, is Fedasil niet langer in staat om hen op te volgen en te ondersteunen. Mensen komen niet meer systematisch binnen bij Fedasil en worden dus op straat achtergelaten. De gevolgen zijn dramatisch”, stelt AZG.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer