Italiaanse keuken is niet meer de populairste ter wereld. Deze gerechten stoten pizza en pasta van de troon
Deel je ook regelmatig foto’s van wat je eet op Instagram? Dan droeg je zonder dat je het wist mee bij aan een onderzoek van The Bucketlist Company, dat zich afvroeg welke internationale keukens het populairst zijn op sociale media. Ze analyseerden alle foodposts op Instagram, TikTok en Reddits om erachter te komen. Van de Italiaanse tot Belgische of Franse: welke duikt op nummer één op in de top 10?
Het Britse reisbureau The Bucketlist Company vroeg zich af over welke internationale gerechten we het meest schrijven op sociale media. Het speurde op TikTok, Instagram en Reddit naar de meest gebruikte hashtags per keuken per maand én combineerde die cijfers met data van Ranker.com, die inzicht geven in hoe vaak we wereldwijd die posts opzochten, bekeken, liketen en deelden in 2022. De analyse geeft weer welk land op dit moment de populairste smaken aanbiedt.
Instagram vs. TikTok
Na die grondige research kwamen niet de Italiaanse pasta of pizza of onze Belgische frietjes op een eerste plek terecht: wél de Koreaanse keuken. Als je actief bent op sociale media én regelmatig de foodtrends wat in de gaten houdt, dan komt de nummer één van de top 10 populairste keukens waarschijnlijk niet als een verrassing: De Koreaanse keuken.
Hoewel de Italiaanse keuken zijn troon moet afstaan, staan ze nog steeds op een mooie, tweede plaats. Belangrijke kanttekening: de verschillen tussen de koplopers zijn sterk afhankelijk van de bron waar de gegevens uit komen. Zo zouden we bijvoorbeeld een heel andere ranglijst krijgen als we alleen maar kijken naar het aantal hashtags op Instagram: daar zijn Italiaanse gerechten nog altijd twee keer zo populair als de Koreaanse. Maandelijks worden ze op dat platform ook veel meer opgezocht. Op TikTok zie je het tegenovergestelde: daar krijgen bibimbap, kimchi, heottok of barbecue dubbel zoveel views in vergelijking met Italiaanse specialiteiten én worden ze opvallend vaker ‘geweldig’ bevonden.
Top 10 populairste keukens volgens Instagram, TikTok en Reddit
1. Koreaans
2. Italiaans
3. Mexicaans
4. Japans
5. Indisch
6. Chinees
7. Thais
8. Vietnamees
9. Filipijns
10. Turks
Aziatische keuken in opmars
Wat valt op? Aziatische landen bekleden de meeste plaatsen. Ze behalen die score onder andere door de vele views op TikTok: Korea mocht er in 2022 rekenen op 14 miljard views, China op 12,4 miljard views en Indië op 7 miljard views. Italië en Mexico haalden de kaap van 7 miljard niet. In januari gaf trendwatcher Saskia Neirinckx al aan dat specifieke Aziatische gerechten dankzij TikTok erg vaak viraal gaan. “De korte filmpjes zorgen voor duidelijke instructies, wat aanzet om ze te delen op andere platformen, zoals Instagram. Zo komt die content tot bij ons”, aldus de PR-specialist.
Welke Koreaanse gerechten zijn de moeite waard om te proberen?
Wat zijn naast tteokbokki nog smaakvolle gerechten? Dé Koreaanse klassieker is kimchi: gefermenteerde kool. Het klinkt misschien niet meteen als iets wat lekker is, maar wie het proeft moet van gedachten veranderen. Kimchi smaakt pittig, krokant en sappig tegelijkertijd. Tijdens de lockdown gingen veel mensen ermee aan de slag, goed voor heel wat posts op sociale media van kimchi in weckpotten. Ook bulgogi (Koreaans gemarineerd rundvlees), gefrituurde kip en bibimbap (gemixte rijst met groenten en ei) zijn ontzettend populair.
Zin om te proeven, maar niet zo thuis in de keuken of gewoon geen tijd? Geen nood. In Vlaanderen zijn de Koreaanse restaurants en takeaways de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Bokki in Antwerpen is daar maar één voorbeeld van. In Gent reserveer je best tijdig voor Steamy Windows of Hey Joo bijvoorbeeld, en in Brussel schuif je aan tafel bij het populaire all-you-can-eatrestaurant Itaewon. Gegarandeerd een verrassende afwisseling op afhaalchinees of een Turkse kebab.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
-
Independer
De waarde van je inboedel fout ingeschat? Dan riskeer je een financiële aderlating bij brand of diefstal
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord