Peter Goossens krijgt - daar twijfelt niemand over - op 13 maart opnieuw 3 Michelin sterren© fvv

Nu Peter Goossens Hof van Cleve overdraagt: mag nieuwe uitbater de drie Michelinsterren houden?

Niemand die eraan twijfelt dat Hof van Cleve over twee weken, bij de lancering van de nieuwe Michelingids, opnieuw 3 sterren krijgt. Maar wat in 2024, twee maanden nadat Peter Goossens de deur van het restaurant achter zich zal hebben dichtgetrokken? Mag de nieuwe uitbater die sterren houden?

Jan Claeys

Terug naar de zomer van 2006. In Brussel toont Pierre Wynants van Comme Chez Soi (***) zijn nieuwe keuken aan de pers. En hij zegt het volgende: “Op het moment dat de vierde generatie de wacht aflost, hebben we deze keuken geïnstalleerd.” Daarmee leek hij aan te geven dat niet langer hij, maar zijn schoonzoon Lionel Rigolet de nummer één was in de keuken van het restaurant. Zo schreven de kranten het, zo had Michelin het begrepen. En dus brachten de inspecteurs nog een paar extra bezoeken voor de gids voor 2007 in november in de winkel lag. Comme Chez Soi moest het vanaf dan met 2 sterren doen, voor het eerst sinds 1979.

Heeft Peter Goossens die code gekraakt en verzekert hij zijn opvolger Floris Van Der Veken van een vliegende start met 3 Michelin-sterren aan de deur? Op maandag 13 maart wordt de nieuwe selectie voorgesteld. Drie sterren voor Hof van Cleve is een certitude. Vanaf de volgende dag gaan de inspecteurs opnieuw op pad, voor de gids van 2024. Een gids dus, die een weerspiegeling wordt van het niveau van de restaurants in 2023. Een jaar waarin Goossens nog aan het hoofd staat van zijn restaurant.

Terugkeer van de kikkerbil

“Het is in het buitenland al eerder gebeurd”, zegt culinair journalist Willem Asaert. “Dat de eigenaar van een restaurant zijn zaak overlaat aan zijn uitvoerende chef, en dat de gids de drie sterren gewoon laat waar ze zijn.” Volgens Asaert zit Hof van Cleve ook in die situatie. “Floris is er al tien jaar. De gerechten die er nu worden geserveerd zijn creaties van hem en van Peter Goossens. De nieuwe eigenaar is geen onbekende, ook niet voor de inspecteurs van Michelin.”

(Lees verder onder de foto)

Aan de muur van Hof van Cleve prijken de drie Michelinsterren. Ook voor 2023 zullen die daar hoogstwaarschijnlijk mogen blijven hangen.© ID/ Lieven Van Assche

Maar een zekerheid is het volgens Asaert zeker niet. “Hof van Cleve zal zeker nog bezoek krijgen van de inspecteurs in januari en februari, als Peter Goossens er niet meer is. Ze hebben nu ook meer ruimte: er is geen papieren gids meer. Dus kan er sneller geschakeld worden. Een bezoek in februari kan nog meespelen als de bekendmaking opnieuw in maart is.”

De keuze van Goossens is daarin ook belangrijk. “Met Floris heeft hij voor continuïteit gekozen. Hij kan zijn restaurant in volle vertrouwen overlaten aan iemand die hij zelf heeft opgeleid.” Het nieuwe Hof van Cleve zal zeker in het begin niet zoveel verschillen van de versie mét Goossens. “De kaart zal wel wat twists and turns krijgen, maar er zal niet zo heel veel gebeuren. Ik weet trouwens dat de kikkerbillen terugkomen. Peter Goossens vond het niet meer leuk om die klaar te maken.”

Bij Michelin was er gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.