James Arthur Photography

Alle vestigingen van kinderdagverblijf Mippie en Moppie in Keerbergen en Zemst definitief dicht

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft de vergunningen van kinderdagverblijven Mippie en Moppie 5 en 6 definitief opgeheven. Daarmee gaat de minister in tegen het advies van de commissie Welzijn die oordeelde dat Mippie en Moppie 5 en 6 opnieuw open konden gaan. Met de beslissing van Crevits zijn nu alle vestigingen van het kinderdagverblijf definitief dicht. 

In de maand november van 2022  worden de vergunningen van alle vestigingen van de vijf kinderdagverblijven van Mippie en Moppie in Keerbergen, Zemst, Weerde en Hofstade tijdelijk geschorst. Aanleiding waren verschillende klachten waaronder een klacht in de vestiging van Keerbergen, waar een kindje in zijn slaapzak met ducttape werd vastgebonden aan zijn bedje. 

Onderzoek

De verschillende vestigingen worden geherevalueerd door het Agentschap Opgroeien en ook het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK) start een onderzoek. Eind januari wordt beslist om de vergunning van Mippie en Moppie 2 in Keerbergen definitief in te trekken. Een week later gebeurt hetzelfde voor de vestiging Mippie en Moppie 1. 

Bij de Vlaamse adviescommissie Welzijn loopt intussen bezwaar binnen van de uitbater van de vestigingen Mippie en Moppie 4, 5 en 6. De vergunningen van de drie vestigingen werden midden november tijdelijk geschorst. Volgens de uitbater gebeurde die schorsing puur en alleen op basis van wat er gebeurde in het filiaal in Keerbergen, waar het kindje met ducttape werd vastgebonden. Hij vroeg dan ook om de schorsingen ongedaan te maken. De adviesraad volgde de uitbater hierin gedeeltelijk, en stelde dat de vestigingen 5 en 6 opnieuw konden openen. 

Tot op vandaag zijn er onvoldoende garanties voor de veiligheid van de kinderen, waardoor ik niet anders kan dan te laten sluiten

Hilde Crevits, minister van Welzijn (CD&V)

Maar dat advies heeft minister Hilde Crevits niet gevolgd. Volgens Crevits blijkt uit ander advies dat er te weinig garanties zijn dat de kinderen veilig kunnen worden opgevangen. "Er is ook een advies van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling dat voor mij zeer belangrijk is", stelt Crevits. "Dat advies is een zeer belangrijke meerwaarde om mensen die minder geschikt zijn om in de kinderopvangsector te werken eruit te halen. We mogen hier niet licht overgaan. De organisator heeft voldoende tijd gehad om te voldoen aan voorwaarden, maar tot op vandaag zijn er onvoldoende garanties voor de veiligheid van de kinderen, waardoor ik niet anders kan dan te sluiten."

Alle vestigingen definitief dicht

Met de opheffing van Mippie en Moppie 5 en 6 zijn nu alle kinderdagverblijven definitief dicht. De vergunning van Mippie en Moppie 1 en 2 werd begin februari definitief opgeheven. Mippie en Moppie 3 is al een lange tijd geleden op eigen initiatief gesloten. Mippie en Moppie 4 ten slotte werd eveneens geschorst in november, samen met de andere vestigingen, maar is intussen ook op eigen initiatief definitief gesloten.

Meest gelezen