© BELGAIMAGE

De hamvraag: is Hof van Cleve de miljoenen waard zonder Peter Goossens?

Bijna 4 miljoen euro winst over de voorbije vijf jaar. Met dat bedrag geeft Hof van Cleve alle andere (sterren)restaurants in ons land – en zelfs vele collega’s in het buitenland – het nakijken. “Maar wat is zo’n topzaak waard als de man die er het gezicht en het kloppende hart van is, uit beeld verdwijnt?” vraagt horecaconsultant Gino Vermeulen zich luidop af.

Kristof Simoens en Jan Claeys

Hof van Cleve is niet alleen culinair een absolute topper, ook bedrijfsmatig scheert het restaurant hoge toppen. Dat leren de recentste jaarrekeningen die de ‘besloten vennootschap’ bij de Nationale Bank heeft ingediend: het driesterrenrestaurant boekte de voorbije vijf jaar (cijfers tot boekjaar 2021) een winst van 3.937.000 euro. Ook de fiscus schoof mee aan tafel: die inde in die vijf jaar 1.497.000 euro. En ondanks de 1.250.000 euro winst die de Oost-Vlaamse topchef zich in die periode uitkeerde, bleef de solvabiliteit – de verhouding van het eigen vermogen tegenover het totale vermogen – sterk. Om maar te zeggen: Floris Van der Veken koopt allesbehalve een kat in een zak.

LEES OOK. Peter Goossens stopt bij Hof van Cleve en laat sterrenzaak over aan keukenchef: “Ik denk er al enkele jaren aan”

Hoeveel is Goossens waard?

Hoeveel er betaald is, is niet bekend. “Er bestaan wel van die vuistregels voor bedrijfsovernames, zoals drie keer de jaarwinst plus de waarde van wat nog in de boeken staat”, zegt horecaconsultant Gino Vermeulen. “Denk aan het zilverwerk, het porselein, kunstwerken aan de muur en uiteraard de ‘voorraden’, met name de wijnkelder. Om van het vastgoed nog te zwijgen.” Abstractie gemaakt van dat laatste – volgens onze info zou Peter Goossens het pand verhuren – komen we dan aan “grofweg 2,5 à 3 miljoen euro plus een kleine 1,3 miljoen voor de voorraden”.

Al moet je dat bedrag met een korrel zout nemen, waarschuwt Gino Vermeulen. “Cijfers uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Al zeker niet in de horeca, waar de toegevoegde waarde van de chef enorm is. Als die uit beeld verdwijnt, houdt dat risico’s in. Zullen Michelin en Gault&Millau Hof van Cleve in de Champions League houden, of wordt het Europa League? Kijk naar wat Comme chez Soi overkwam. En zal het publiek, en zeker het internationale, de weg blijven vinden naar Kruishoutem als Peter daar weg is?” Het antwoord op die vragen zal bepalen of het restaurant zijn prijzen en winstmarges kan aanhouden. “Ik vrees daar toch voor als ik gelijkaardige overnames in het buitenland zie; daar daalde de omzet makkelijk 30 procent.”

LEES OOK. Nu Peter Goossens Hof van Cleve overdraagt: mag nieuwe uitbater de drie Michelinsterren houden? (+)

“Wellicht minder”

De vraag is natuurlijk of Peter en Lieve Goossens het onderste uit de kan hebben willen halen. “Ik heb een vermoeden dat zij een heel redelijk bedrag zullen hebben voorgesteld aan Floris”, zegt culinair journalist Willem Asaert. Uiteraard zal het om véél geld gaan. “Maar niets onrealistisch. Door voor Floris te kiezen zijn ze zeker van de continuïteit. Peter en Lieve zijn nuchtere mensen. En vooral: ze zijn te zeer begaan met de gastronomie en met het Hof van Cleve. Ze stoppen hun actieve carrière ook niet. Het is dan ook belangrijk dat het imago van het restaurant goed blijft.”