© ATV

Renovatie Het Steen kost stad Antwerpen 5,3 miljoen euro extra door schadeclaim na verstoorde planning en uitgelopen termijnen

Antwerpen -

De stad Antwerpen moet door onder meer desorganisatie en het uitlopen van de termijnen ruim 5,3 miljoen euro extra ophoesten voor de werken aan Het Steen. Dat is een gevolg van een dading tussen de stad, aannemer THV Renotec-Democo en noAarchitecten. Daarmee komt het uiteindelijke prijskaartje voor Het Steen op 18,5 miljoen euro. De stedelijke Inspectie van Financiën dringt aan op een evaluatie.

Sacha Van Wiele

Het Steen opende in oktober 2021 de deuren als toeristisch onthaal- en bezoekerscentrum. De renovatie en restauratie duurde drie jaar. De werken verliepen niet van een leien dakje, met een schadeclaim als gevolg. Aannemer THV Renotec-Democo eiste van de stad 11,5 miljoen euro extra en noAarchitecten claimde een bijkomend ereloon van 1,2 miljoen euro. Volgens hen was de stad verantwoordelijk voor onder meer de verstoorde planning, desorganisatie, rendementsverlies en uitlopen van de termijnen.

Het stadsbestuur zat daarop samen met de aannemer en het architectenbureau om tot een dading te komen. Een procedure waarbij naar een overeenkomst wordt gezocht, waarin alle partijen zich kunnen vinden om zo kostelijke discussies voor de rechtbank te vermijden. In de dading werd overeengekomen dat de aannemer 4,5 miljoen euro krijgt en noAarchitecten 888.000 euro.

Ilse van Dienderen.© Joris Herregods

“Dit is weer een dossier dat zoveel duurder is dan geraamd”, zegt Groen-fractieleidster Ilse van Dienderen. “We hebben net de zwaarste besparingen ooit achter de rug en dan gooien ze 5,3 miljoen euro over de balk, wellicht door slecht projectmanagement.”

De stedelijke Inspectie van Financiën geeft een gunstig advies aan deze dading, maar plaatst ernstige vraagtekens bij het verloop van deze werken. De dienst adviseert een evaluatie van het traject van Het Steen. Hieruit moeten lessen worden getrokken naar toekomstige werven, “zodat finaal negatieve (financiële) gevolgen voor de stad worden vermeden en gebouwen zo kwalitatief mogelijk worden opgeleverd”.

Lange tanden

Groen eist een evaluatie van de aanbestedingen van grote bouwdossiers. Ook Antwerpse raadsleden van CD&V, PVDA en Vlaams Belang hadden in de raadscommissie maandagavond ernstige bedenkingen bij de aanpak van de werken aan Het Steen.

Schepen Koen Kennis.© Joris Herregods

“Het Steen was een uitdagend project”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Toerisme. “Bij een oud gebouw zijn er steeds onverwachte zaken. Zo bleek dat Het Steen op zand is gebouwd en geen fundamenten heeft. Dit gaf aanleiding tot een discussie over hoe dit moest worden aangepakt tussen de aannemer en de architect. THV Renotec-Democo bleek ook niet de beste aannemer te zijn. Daardoor zijn maanden verloren gegaan. Het is jammer dat we nu zo’n groot bedrag moeten betalen. Ik doe dit met lange tanden.”

De schepen benadrukt dat er al een evaluatie is gemaakt. Daaruit kwam dat er op voorhand een beter beeld moet worden opgemaakt van geplande werken. En de projectleider een werf strikter moet opvolgen maar ook bijsturen als dat nodig is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen