Autodelen blijft hard groeien: 40 procent meer actieve gebruikers bijgekomen in 2022

Steeds meer Belgen gebruiken een deelauto om zich te verplaatsen. Dat blijkt uit cijfers van Autodelen.net, de koepelorganisatie van autodeelbedrijven. Eind vorig jaar waren er ruim 120.000 actieve gebruikers, bijna 40 procent meer dan in 2021. Er kwamen ook 671 deelwagens bij.

Eind vorig jaar waren er in ons land 5.316 deelwagens, ofwel 671 meer dan het jaar ervoor. Volgens koepelorganisatie Autodelen.net gaat het om de sterkste stijging van de afgelopen vijf jaar.

En ook het aantal mensen dat een deelauto gebruikt, is toegenomen. Zo zijn er op één jaar tijd 33.600 actieve gebruikers bijgekomen. Eind 2022 telde ons land 121.394 actieve gebruikers, 38 procent meer dan in 2021. In 2020 telde ons land 54.578 actieve autodelers (cijfers die verder teruggaan, werden niet medegedeeld, red.)

Bij "roundtrip" plaatst de autodeler de deelwagen na gebruik terug op dezelfde locatie of zone. Bij "free floating" kan de gebruiker de deelwagen op een andere plaats achterlaten. "Particulier" slaat op het systeem waarbij gebruikers een wagen kunnen huren bij een particulier.

Op basis van een online bevraging bij 6.288 respondenten berekende de KU Leuven dat elke deelauto tussen de 3 en 10 privéauto's vervangt. "Zo vervangen alle deelauto's in Vlaanderen samen maar liefst 17.079 privéwagens", zegt directeur Jeffrey Matthijs van Autodelen.net.

"Deelwagens maken vandaag nog maar 0,07 procent uit van de ingeschreven voertuigen in Vlaanderen, maar sparen wel bijna 2 procent van de publieke parkeerplaatsen uit."

BEKIJK - "Twee keer klikken en we zijn vertrokken", Bram koos voor autodelen:

Videospeler inladen...

Uit het onderzoek blijkt ook dat wie met een deelauto rijdt 35 procent minder vaak met de auto rijdt. 31 procent van de autodelers neemt ook vaker de fiets. Trein, tram en bus halen minder winst. De meeste autodelers (75 procent) gebruiken het openbaar vervoer evenveel als voordien.

Autodelen is het meest ingeburgerd in het Brussels gewest

Jeffrey Matthijs, directeur Autodelen.net

"Ruim de helft van de autodelers zijn Vlamingen. 4 op de 10 zijn Brusselaars en Wallonië hinkt nog wat achterop met 3 procent", zegt Matthijs. "Autodelen is het meest ingeburgerd in het Brussels gewest. 6,3 procent van wie een rijbewijs heeft, rijdt er al met een deelauto."

Het Brussels gewest geeft trouwens een mobiliteitscheque aan inwoners die hun auto wegdoen. Het budget kan je onder meer gebruiken voor een abonnement op deelwagens.

Volgens Autodelen.net wint vooral het zogenoemde "free floating autodelen" aan populariteit. Dat zijn de formules die zonder abonnement en vaste standplaats werken. "Je zoekt via de app een auto in je buurt en je kan meteen beginnen te rijden", zegt Matthijs. 

"De auto’s staan niet op vaste plaatsen, maar in bepaalde zones. Je mag de auto na je rit ook achterlaten op gelijk welke plek binnen de zone. Blijkbaar is dat een zeer aantrekkelijke formule."

Bart Somers, minister van Binnenlands Bestuur, wijst er ook op dat er inspanningen gedaan worden. "Met het Lokaal Energie en Klimaatpact stimuleer ik lokale besturen verder om tegen 2030 twee deelwagens per 1.000 inwoners te behalen. Met die middelen kunnen ze extra inspanningen doen op vlak van autodelen en zo extra investeren in de toekomst", stelt Somers.

Meest gelezen