Wat is gezonder: een sinaasappel of een glas versgeperst sinaasappelsap? Dit zegt onze voedingsexpert
Iedereen drinkt weleens graag een glaasje versgeperst sinaasappelsap, misschien heb jij er op dit moment wel een klaarstaan voor het zondags ontbijt. Vaak is fruitsap ook het eerste waar we naar grijpen als we willen afvallen, maar is dat sap wel zo gezond als we denken? Voedingswetenschapper Jana Van Stappen van KU Leuven legt uit.
Hoe meer vezels, hoe beter
Af en toe een glas vers fruitsap kan geen kwaad, maar toch zijn er heel wat redenen waarom je voorkeur uitgaat naar een écht stuk fruit bij je ontbijt. “Het begint al bij de vezels”, legt voedingswetenschapper Jana Van Stappen van KU Leuven uit. “Fruitsap bevat veel minder vezels dan een stuk fruit. Ter vergelijking: in 100 gram fruitsap zit gemiddeld 0,5 gram vezels. In een volledige sinaasappel is dat 3,1 gram. Die vezels spelen een heel belangrijke rol in ons hongergevoel. Hoe minder vezels je eet, hoe minder lang je verzadigd blijft. Daardoor zal je sneller weer honger krijgen en naar snacks grijpen.”
Dat die vezels zo’n belangrijke rol spelen in ons voedingspatroon, heeft te maken met het biologisch proces dat ze veroorzaken in ons lichaam. “Voedingsvezels creëren een soort gelachtige omgeving in onze dunne darm”, legt Van Stappen uit. “Dat zorgt ervoor dat je maag minder snel geledigd wordt. Met andere woorden: je voedsel verteert trager, zoals het hoort.”
Minder vezels betekent dat je je minder verzadigd voelt, waardoor je sneller terug honger krijgt en sneller weer gaat eten.
Door het persen van het fruit verlies je niet alleen vezels, maar ook nog andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder mineralen en vitaminen. “Je perst alle gezonde elementen in een stuk fruit eigenlijk kapot. Niet helemaal natuurlijk, want er blijft wel wat achter in het sap, maar nooit zoveel als wanneer je een volledig stuk fruit zou eten.”
Hoe zit het met de hoeveelheid suiker?
Ook de vloeibaarheid van fruitsap is eerder een nadeel dan een voordeel. “Vloeistoffen komen sneller in de darmen terecht dan vaste stoffen. Logisch: je drinkt nu eenmaal sneller dan je kauwt. Maar dat zorgt er ook voor dat je bloedglucose en je insulinegehalte sneller en hoger zullen pieken tegenover wanneer je een stuk fruit eet. Kauwen is bovendien beter voor je stofwisseling.”
En niet te vergeten: fruit bevat wel degelijk ook suiker. “Reken dat er in 100 gram fruitsap evenveel suiker zit als in één stukje sinaasappel. Tot zover is er geen probleem. Maar voor één glas sinaasappelsap heb je drie tot vier sinaasappels nodig, en dat maakt wel een groot verschil. Als je een glas versgeperst sinaasappelsap drinkt, krijg je op korte tijd dus best veel suikers binnen.”
Voedingsdeskundigen raden aan om dagelijks een portie van 250 gram fruit te eten. Dat komt neer op ongeveer twee stukken per dag.
Kortom: meer fruit eten in plaats van fruitsap drinken zorgt ervoor dat je minder snel honger hebt, dat je meer gezonde voedingsstoffen als vezels, koolhydraten, vitaminen en mineralen opneemt én minder suikers binnenkrijgt. “Voedingsdeskundigen raden aan om dagelijks een portie van 250 gram fruit te eten”, zegt Van Stappen. “Dat komt neer op ongeveer twee stukken per dag.” Ga die stukken - of meer - dus niet allemaal in één keer opdrinken.”
Is er iets mis met vergeperst fruitsap of is een glaasje wel oké?
Jana Van Stappen wil wel nog een veelgehoord fabeltje over fruitsap doorprikken. “Ondanks de relatief grotere hoeveelheid suikers en de lage hoeveelheid vezels, tonen studies wel aan dat er eigenlijk geen verband is tussen het drinken van vruchtensap en het risico op hart- en vaatziekten of diabetes.”
“Op zich is er ook niets mis met versgeperst fruitsap. Het is sowieso beter dan frisdrank, want je krijgt nog genoeg mineralen en vitaminen binnen om er gezondheidsvoordelen uit te halen. Tenminste, als je puur vruchtensap drinkt, zonder extra toegevoegde suikers. Welke fruitsoorten je kiest, maakt ook niet zoveel uit. Kies gewoon wat je lekker vindt.”
“Het belangrijkste om te onthouden is dat vers fruitsap een goedkope oplossing kan zijn om je dagelijkse hoeveelheid fruit te halen, maar dat het eigenlijk geen vervanging mag zijn voor voldoende fruit eten. Je ziet het dus beter als een aanvulling op je fruitinname, in gematigde hoeveelheden.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”