Ā© Chris Thienpondt

Bestuur Eeklo zet schepen aan de kant, na motie van wantrouwen van eigen partij SMS

De politieke meerderheid in Eeklo heeft schepen Marc Windey (76) aan de kant geschoven. Het initiatief om de schepen te vervangen kwam van zijn eigen partij SMS, die een motie van wantrouwen had ingediend tegen hem. Door die motie moest de gemeenteraad zich maandagavond uitspreken over zijn lot. De coalitie van SMS, N-VA en CD&V stemde Windey weg uit het schepencollege, de oppositie verliet de zaal.

Het vertrouwen tussen Marc Windey en zijn partij SMS was al een tijdje zoek. Windey wordt door zijn partij verweten afspraken binnen het college niet na te leven en te loslippig te zijn tegen journalisten. Hij zou ook op de gemeenteraad dossiers op een foute manier hebben voorgesteld. Uitlatingen van Windey op de vorige gemeenteraad over een mogelijke fusie tussen de Eeklose tennisclubs bleek de laatste druppel. De SMS-fractie, en bij uitbreiding de hele partij, wilden de schepen opzijzetten en diende een motie van wantrouwen in. De gemeenteraad moest gisteravond de knoop doorhakken.

Marc Windey probeerde nog uitstel te vragen om een raadsman te kunnen aanstellen, maar dat werd geweigerd. Ook een geheime stemming zodat iedereen in eer en geweten kon stemmen, zat er niet in. Windey moest zijn eigen verdediging opnemen en bepleitte ruim een uur zijn zaak, maar zag in dat zijn toekomst als schepen in dit college erop zat: "We worden stilaan Noord-Korea", aldus Windey. "Dit raakt allemaal kant, noch wal. Ik heb een blanco stafregister, ik heb nooit gefraudeerd. Nu al denken mensen dat ik iets serieus mispeuterd heb. Ik moet mij bij iedereen gaan verdedigen. Dit is enkel in Eeklo mogelijk."

Oppositie verlaat de zaal

Nog voor er over de toekomst van schepen Windey werd gestemd, verliet een deel van de oppositie - Open VLD, Groen en onafhankelijk gemeenteraadslid Bob Dā€™Haeseleer - de zaal en weigerde mee te gaan in de discussie. Onafhankelijk raadslid Bob Dā€™Haeseleer verwoordde het kort en krachtig: "Aan dit circus doe ik niet mee". Ook Open VLD vond de gang van zaken ondermaats. "We willen ons distantiĆ«ren van deze ruziemakerij en deze trieste manier van politiek doen", zegt Christophe De Waele (Open VLD).Ā Jonas Deilgat (Groen) treedt hem bij: "We hebben hierbij een gewetensconflict. We kunnen niet in eer en geweten oordelen", vond hij. "Dit dossier is onvolledig en subjectief. We hebben ernstige vragen over deze methodiek."

De coalitiepartners N-VA en CD&V volgden de partij van burgemeester Luc Vandevelde (SMS) en daarmee was het lot van Marc Windey bezegeld. Hij wordt opgevolgd doorĀ Michel De Sutter (SMS). Volgens burgemeester Luc Vandevelde (SMS) was verder samenwerken met Marc Windey onmogelijk geworden: "Zijn uitlatingen op de vorige gemeenteraad over de fusie van de tennisclubs was de druppel, maar het was uiteindelijk een hele emmer die was overgelopen. Dit leidt allemaal tot grote imagoschade voor de stad. Nu willen we snel verder gaan met de grote projecten die we voor ogen hebben met Eeklo."

Schepen Marc Windey was na de beslissing zwaar aangeslagen en was te zeer geƫmotioneerd om te reageren.

Meest gelezen