Voedingseconoom Xavier Gellynck (UGent) ziet enkele redenen voor de voedingsinflatie.
Volledig scherm
PREMIUM
Voedingseconoom Xavier Gellynck (UGent) ziet enkele redenen voor de voedingsinflatie. © Photo News (Anthony Dehez) / UGent (Hilde Christiaens)

Prijs voeding blijft stijgen, maar inflatie daalt: waarom blijft supermarktrekening oplopen? En is piek in zicht?

Eten moeten we allemaal. Dat de voedingsprijzen nu al gemiddeld 17 procent hoger liggen dan een jaar geleden én ze bovendien nog blijven oplopen, is dan ook geen heuglijk nieuws. “Prijsstijgingen worden sneller doorgevoerd dan prijsdalingen, zo toont onderzoek aan.” Hoe komt dat? En is er al een daling in zicht?

152 reacties

  • jonas van poucke

    1 jaar geleden
    de snelheid van de stijging "daalt" maar ligt verschrikkelijk hoog op 6,8% en dat terwijl we nog maar februari zijn. Gecumuleerd geeft dat 30% en meer op jaarbasis. En voeding gaat voor sommige voedselgroepen richting de 50%. Voor gewone werknemers gaat dat een probleem beginnen te worden.
  • JOHAN VANBEKBERGEN

    1 jaar geleden
    Onze politici zorgen er voor dat zij niets tekort zullen komen. Wat er opvalt is dat de stijging steeds op producten komt die wij dagelijks nodig hebben en die wij niet kunnen wegcijferen. Nog nooit gehoord dat een minister de helft van zijn wedde gaat inleveren en dat hij afstapt van alle andere financiële voordelen.
  • Franciscus Vander Elst

    1 jaar geleden
    In Spanje is de BTW 0% op de basisproducten. Op de andere 10% en enkel op de luxe producten is het 21%.
  • Patrick Braekeveldt

    1 jaar geleden
    Niet de groenteboer maar de groothandel maakt woekerwinsten !
  • Lindsey Schiettecatte

    1 jaar geleden
    Als we nu eens allemaal wat minder zouden kopen dan zullen de prijzen wel dalen. Want meestalword de helft ervan toch weggegooid. Zodus mensen laat ons eens samenwerken.