Cox, Kudrow en Aniston.

"Friends"-reünie op de Hollywood Walk of Fame: Courteney Cox krijgt ster 

De Amerikaanse actrice Courteney Cox heeft ster nummer 2.750 op de Walk of Fame gekregen. Cox werd wereldberoemd met haar rol als Monica Geller in de serie "Friends". Ze ontving de ster niet alleen: ze bracht haar "Friends"-vriendinnen Jennifer Aniston en Lisa Kudrow mee. 

Het was een kleine "Friends"-reünie op de bekende boulevard in Los Angeles. Cox (58) vertoefde voor het plechtige moment in het gezelschap van Kudrow en Aniston. Maar ook collega en vriendin Laura Dern ("Jurassic Park"), partner en Snow Patrol-muzikant Johnny McDaid en dochter Coco Arquette, die intussen 18 is, ontbraken niet.

BEKIJK - "Zussen" Kudrow en Aniston eren Cox op hun typische manier:

Videospeler inladen...

"Vrienden zijn met Courteney is familie zijn met Courteney. Ze voelt zich verantwoordelijk voor ons allemaal", stak Aniston van wal.

Kudrow herinnerde zich dat ze elkaar zo'n 30 jaar geleden leerden kennen. Aniston en Kudrow grapten dat Cox "de bekendste "Friends"-ster zal zijn" en verklapten dat ze poker haat. "Maar ze speelde met ons om een band te krijgen." 

Cox begon met acteren in de jaren 80, maar de grote doorbraak kwam er pas in 1994 met "Friends" dat tot 2004 liep. Tussendoor vertolkte ze ook Gale Weathers in de "Scream"-films en later speelde ze zes jaar in de komische reeks "Cougar town". 

Dochter Coco uit een relatie met ("Scream"-)acteur David Arquette.
The Associated Press

Hoe bekom je een ster?
Een acteur of actrice kan voorgedragen worden - zelfs door een fan, mits die toestemming krijgt van de beroemdheid zelf of diens management. Iemand nomineren kan enkel online, via deze link. Een Walk of Fame Committee beslist jaarlijks in juni. Elk jaar krijgt ook iemand postuum een ster toegekend. 

Een ster op de boulevard kost ongeveer 52.000 euro. De kostprijs is inclusief productie ster én onderhoud. De sterren zijn gemaakt van onder meer marmerkorrels en een legering van koper en zink.

Wie genomineerd is, krijgt vijf jaar de tijd om een inhuldiging "te boeken". Eenmaal die tijdspanne gepasseerd is, speelt hij/zij de nominatie simpelweg kwijt. De inhuldiging is vrij toegankelijk voor het grote publiek.

Meest gelezen