Mippie en Moppie 6 in de Stationslaan in Zemst
Google Streetview

Uitbater crèche Mippie en Moppie in Zemst overweegt beroep bij Raad van State tegen definitieve sluiting 

De uitbater van kinderdagverblijf Mippie en Moppie in Zemst overweegt om naar de Raad van State te stappen. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft beslist dat de filialen Mippie en Moppie 5 en 6 in Zemst en Hofstade om veiligheidsredenen definitief dicht moeten blijven.

De uitbater van kinderdagverblijven Mippie en Moppie 5 en 6 in Zemst en Hofstade verzet zich tegen de beslissing van Vlaams minister van Welzijn Crevits om de vergunning van de filialen definitief op te heffen. Volgens de minister zijn er nog steeds onvoldoende garanties voor de veiligheid van de kinderen. Crevits legt daarmee het oordeel van de adviescommissie Welzijn naast zich neer. Die had vorige maand aangegeven dat beide filialen opnieuw open zouden kunnen.

"Onbegrijpelijk", vindt uitbater Myriam Broeckx, die overweegt om naar de Raad van State te trekken tegen de beslissing van de minister. "Het lijkt erop dat ze de onterechte beslissingen van het Agentschap Opgroeien (om de vergunningen van Mippie en Moppie 5 en 6 in eerste instantie tijdelijk te schorsen red.) wil indekken. Die beslissingen werden onder andere genomen onder druk van de media-aandacht voor het gebeuren bij Mippie en Moppie 2."

Tot op vandaag zijn er onvoldoende garanties voor de veiligheid van de kinderen. Ik kan niet anders dan te sluiten

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Welzijn

Verschillende klachten

In november 2022 ging de bal aan het rollen nadat er een filmpje was opgedoken van een peuter die in zijn slaapzak aan zijn bed werd vastgebonden met ducttape in Mippie en Moppie 2 in Keerbergen. Er liepen nog verschillende andere klachten binnen over verschillende filialen van de crèche. Kort daarop werden de vergunningen van alle vijf vestigingen van Mippie en Moppie in Keerbergen, Zemst, Weerde en Hofstade tijdelijk geschorst.

Broeckx vindt het oneerlijk dat ook de andere kinderdagverblijven van dezelfde groep over één kam worden geschoren. "Al onze vestigingen zijn meer dan 20 jaar lang regelmatig gecontroleerd door het agentschap. Nooit zijn er ernstige zaken naar boven gekomen en nu moeten ze allemaal sluiten zonder een ernstig onderzoek naar de oorspronkelijke klacht. Heel wat ouders zijn ons altijd blijven steunen en veel gezinnen komen hierdoor in de problemen. De kinderen worden aan hun lot overgelaten", klinkt het.

Veel kinderen worden aan hun lot overgelaten door deze oneerlijke beslissing

Myriam Broeckx, uitbater Mippie en Moppie

Tijdelijke vervangopvang

Volgens Crevits voldoet de uitbater nog steeds niet aan alle voorwaarden. "Tot op vandaag zijn er onvoldoende garanties over de veiligheid van de kinderen. Ik kreeg ook een advies van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling dat ik heel belangrijk vind. We mogen hier niet licht overgaan. Daardoor kan ik niet anders dan ze te sluiten." De uitbater ontkent de uitspraken van de minister en beweert met alle regelgevingen in orde te zijn.

Sinds de tijdelijke sluiting van de kinderdagverblijven organiseert het gemeentebestuur van Zemst tijdelijke opvang voor de kinderen die plots zonder crèche kwamen te zitten. "Die tijdelijke opvang in andere crèches wordt nu door het Agentschap Opgroeien met negen maanden verlengd, maar niet alle kinderen zullen daar opgevangen kunnen worden", laat schepen van Kinderopvang Kathleen Goovaerts (N-VA) weten. 

De gemeente zit binnenkort opnieuw samen met de verschillende partners binnen en buiten Zemst om die opvang te blijven organiseren. "We hopen dat er op langere termijn overnemers komen voor Mippie en Moppie."

Meest gelezen