Leerlingen laten zich een dagje opsluiten in nieuwe gevangenis Dendermonde

Honderd leerlingen hebben zich laten opsluiten in de nieuwe gevangenis van Dendermonde. De komende weken komen de eerste gedetineerden er aan. Maar eerst worden nog de veiligheidsprocedures getest met jongeren uit de studierichting Defensie en Veiligheid. Ze worden een dag behandeld als gedetineerden. Onder meer leerlingen van het IVV Sint-Vincentius in Gent doen mee.

Op 11 maart worden de eerste gedetineerden overgeplaatst naar de nieuwe gevangenis van Dendermonde. Maar vandaag laat een honderdtal leerlingen uit de studierichting Defensie en Veiligheid zich vrijwillig een dagje opsluiten. De leerlingen komen uit scholen in Gent, Antwerpen, Turnhout, Anderlecht en Mechelen. Efien Ledure, opleidingscoördinator van het IVV Sint-Vincentius in Gent: "Van onze school zijn er een zestal leerlingen die deelnemen aan de testdag vandaag. Zij doen dat uit interesse in het gevangeniswezen, en omdat het natuurlijk een deel is van de opleiding Defensie en Veiligheid. 

Job in de gevangenis

"Jongeren hebben een bepaald beeld van het gevangeniswezen, maar als je het van binnenuit eens meemaakt, ziet hoe dat in zijn werk gaat, wat de procedures zijn, dan kan dat een heel grote leerschool zijn. Als ze zelf in de sector willen werken, dan geeft dit hun een beter beeld", legt Efien Ledure uit. Maar ook voor het gevangeniswezen is de testdag interessant. Niet alleen wordt de nieuwe gevangenis getest, maar ze krijgen vandaag ook potentiële werkkrachten over de vloer. "Ik denk dat het gevangeniswezen jongeren wil warm maken voor een job in de gevangenis."

Bij de test wordt de realiteit zo veel mogelijk benaderd. Zo moeten de leerlingen het een dagje zonder hun smartphone moeten doen. Ze zullen ook opdrachten krijgen in de gevangenis, zodat het personeel bepaalde situaties of routines kan inoefenen. Maar in tegenstelling tot bij gewone gevangenen, mogen de leerlingen snel naar huis. "Ze hebben beloofd dat ze de leerlingen op het einde van de schooldag gaan vrijlaten, zodat ze morgen gewoon weer naar de les kunnen", verzekert Efien Ledure.

"Het was wel interessant om eens mee te maken", vertelt Merlijn Boddaert (19), leerling bij het IVV in Gent, na afloop. "Na een aantal uren werd het wel wat moeilijk, omdat ik tegen niemand kon praten of sociale media kon bekijken. Maar ik heb televisie kunnen kijken en een snelle work-out gedaan", lacht hij. 

De jongeman heeft op een bepaald moment zelfs geprobeerd om te ontsnappen. "De cipier had de deur van mijn cel laten opstaan, waarschijnlijk als test", vertelt hij. "Maar die poging heb ik heel snel al weer moeten staken." 

Meest gelezen