Noorderlicht laat zich wel fotograferen, maar niet zien (met het blote oog)

Gewapend met een camera kon je gisterenavond en afgelopen nacht hier en daar in ons land het noorderlicht vastleggen. Wie ging spotten met het blote oog, was eraan voor de moeite. Het zeldzame lichtfenomeen was - bij ons weten - nergens in ons land duidelijk te zien.

Dat het noorderlicht ons land bereikt, is best uitzonderlijk. De laatste waarneming voor de afgelopen dagen dateerde van 2007. "Normaliter komt dit verschijnsel vooral boven de poolstreken voor", zei weerman Ruben Weytjens gisteren, "maar als de omstandigheden meezitten, kan het zich dus ook een stuk zuidelijker afspelen".

De juiste omstandigheden, dat zijn volgens Weytjens "een explosie op de zon richting aarde, waardoor er een zogenoemde zonnewind of plasmawolk met geladen deeltjes onze richting uitkomt". Dat moet op het juiste tijdstip gebeuren, wanneer het hier donker is.

BEKIJK – Xavier Taveirne legt in een minuut uit wat het poollicht precies is:

Videospeler inladen...

Zondagavond en tijdens de nacht van zondag op maandag was het noorderlicht in grote delen van Nederland al met het blote oog te zien. Ook bij ons kwamen toen fotografische waarnemingen binnen. Gezien de ruimteweerverwachtingen, was het mogelijk dat het noorderlicht afgelopen nacht met het blote oog te zien zou zijn.

BEKIJK – In Herentals was de 24 meter hoge toeristentoren uitzonderlijk open voor spotters van het poollicht:

Videospeler inladen...

Ook op de terril van Beringen waren heel wat fotografen verzameld. "We willen een glimp opvangen van het noorderlicht", zegt fotograaf Bruno Bodri aan Radio 2 Limburg. "Maar door de bewolking en de lichtvervuiling hier op de terril vrees ik dat we niet veel gaan zien." Ik heb het groene noorderlicht gezien in Lapland en hier zou het een oranje of roze gloed zijn en dat wou ik graag zien, maar helaas."

Helaas waren de meeste spotters eraan voor de moeite. Het noorderlicht was - bij ons weten - niet met het blote oog te zien, maar was hier en daar wel met de camera vast te leggen. We krijgen van verschillende plaatsen in het land meldingen – en foto’s – binnen van mensen die het noorderlicht met de fotocamera hebben kunnen vastleggen.

Wie het noorderlicht gemist heeft, kan ook de komende dagen nog naar boven turen: de planeten Venus en Jupiter zijn de komende dagen bijzonder goed en vlak naast elkaar zichtbaar.

Meest gelezen