“Extreem gespannen situatie” rond Bachmoet wordt “moeilijker en moeilijker”, waarschuwen Zelenski en Oekraïens leger

De situatie in de oost-Oekraïense stad Bachmoet, die het doelwit is van een Russisch offensief, wordt “moeilijker en moeilijker”. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd. Ook het Oekraïense leger erkent dat de Russen terreinwinst boeken, en meldt dat de situatie ter plaatse “extreem gespannen” is.

jvh
Bron: BELGA

“De vijand vernietigt constant alles dat gebruikt kan worden voor de verdediging van onze positie. Ik dank iedere persoon die heroïsch standhoudt”, zei Zelenski maandagavond in zijn dagelijkse videotoespraak. Hij herhaalde daarop zijn smeekbede aan het Westen voor moderne gevechtsvliegtuigen, zodat “het hele territorium van ons land verdedigd kan worden tegen Russische terreur.”

LEES OOK. Wagner-militie claimt aan de winnende hand te zijn rond Bachmoet, klopt dat? “Ik vermoed eenzelfde scenario als in Soledar”

Ook volgens het commando van de Oekraïense landtroepen is de situatie rond Bachmoet “extreem gespannen”. De Russen proberen de stad al sinds de zomer te veroveren, en hebben er de afgelopen weken ook terreinwinst geboekt, geeft commandant Oleksandr Syrsky nu toe. “De vijand heeft de best voorbereide eenheden van Wagner ten aanval gestuurd, die proberen om de afweer van onze troepen te doorbreken en de stad te omsingelen”, klinkt het. Volgens Denis Poesjilin, de leider van de separatistische Volksrepubliek Donetsk, zijn alle wegen van en naar de stad inmiddels in Russische handen.

LEES OOK. Zelenski ontslaat plots topcommandant, militair expert Roger Housen: “De verliezen bij Oekraïne bleven hier onder de radar, maar...”

De huurlingen van de Wagner Group en het Russische leger proberen al meer dan zes maanden lang om Bachmoet te veroveren. Het strategisch belang van stad in het oosten van Oekraïne wordt betwist, maar door de duur van de gevechten en de zware verliezen bij beide kampen kreeg Bachmoet een symbolische lading.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer