Twee laatste zusters Ursulinen in Sint-Truiden verlaten klooster

De laatste twee zusters Ursulinen verlaten begin april het klooster in Sint-Truiden. Zuster Beatrice wordt 86 jaar en zuster Romana wordt 90 jaar, zij verhuizen naar een woonzorgcentrum in Herk-de-Stad.  

De Ursulinen hebben een hele geschiedenis in Sint-Truiden: "De Ursulinen zijn hier 173 jaar geleden aangekomen en dit jaar vertrekken ze", zegt deken Wim Ceunen. "De twee zusters hebben een gezegende leeftijd bereikt en gaan naar een woonzorgcentrum in Herk-de-Stad."

Ze hebben veel betekend voor de stad. "De Ursulinen zijn naar hier gekomen voor het onderwijs voor meisjes, zowel voor de lagere school als de secundaire school", gaat Ceunen verder. "Daarnaast hebben ze ook een kantschool opgericht, er is nog altijd een klein museum vandaag en er is ook nog altijd een kantclub die die traditie verderzet."

Het was een warme plek en het kloppend hart van de stad

Deken Wim Ceunen

Naast de inzet in het onderwijs hebben de zusters ook voor een warme plek gezorgd in de stad. "Het was een luisterende plek in onze stad. Iedereen was welkom in het klooster en het was het kloppend hart van de stad." Zelf ging deken Wim Ceunen er ook af en toe op bezoek: "Ik werd daar altijd heel warm ontvangen. Ik ging altijd met meer eten naar huis dan ik er aankwam."

Voor de inzet van de vele zusters die in Sint-Truiden verbleven, wordt er een dankviering georganiseerd op zondag 26 maart om 10u30 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Grote Markt). Iedereen is welkom. Wat er met het klooster zal gebeuren, is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen