Kruibeke volgt voorbeeld Beveren en Zwijndrecht: informatiecampagne over fusie voor inwoners

Na Zwijndrecht en Beveren gaat nu ook Kruibeke een campagne starten om haar inwoners te informeren over de fusiegesprekken die de drie gemeenten met elkaar voeren. Het plan is gisteren voorgelegd aan de gemeenteraad. De informatiecampagne loopt van april tot en met juni.

De fusiegesprekken tussen Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht zijn nog volop aan de gang, maar ook Kruibeke gaat nu haar inwoners informeren over die gesprekken. Pas tegen het einde van het jaar moet duidelijk worden of de fusie er komt. De gemeente wil tussen april en juni de Kruibekenaars informeren over de gesprekken en heeft daarvoor nu een plan opgesteld.

Algemeen directeur van Kruibeke, Tijs Van Vynckt, licht het plan toe: "We gaan de burgers de kans geven op een webplatform hun idee te geven over de fusie. Daarnaast gaan we ook buurtbabbels organiseren, waarbij we in de deelgemeenten in dialoog gaan met de inwoners. We gaan daar een aantal zaken  voorstellen, maar vooral luisteren naar wat er leeft. En tenslotte gaan we ook een webinar organiseren waarbij iemand uit de academische wereld kort de pro's en contra's van een fusie voorstelt."

Kruibeke volgt met de campagne het voorbeeld van Beveren en Zwijndrecht. Beveren heeft al een communicatiecampagne klaar om zijn inwoners te informeren over een potentiële fusie met Kruibeke en/of Zwijndrecht. In Zwijndrecht volgt er in september zelfs een volksraadpleging.

Op vraag van de oppositie

De campagne in Kruibeke komt er onder meer op vraag van oppositieraadslid Kristof Van der Borght (SamenVoorKruibeke). Hij is tevreden dat de gemeentediensten een communicatie- en participatietraject hebben uitgewerkt, maar vindt het resultaat maar een begin en voorlopig onvoldoende. "De mogelijke fusie is de belangrijkste beslissing van de afgelopen vijftig jaar, dus is het cruciaal dat de inwoner daar zijn zegje in mag doen en dat hij goed geïnformeerd wordt", zegt hij. "Dit plan is een goede start, maar het had nog verder mogen gaan. Er wordt hard ingezet op het online medium om mensen te bevragen en informeren, maar dat creëert een drempel. Het gaat om puur informatieve sessies, waarbij ik me de vraag stel hoeveel concrete info er al voorhanden is. Er wordt bijvoorbeeld geen volksraadpleging georganiseerd zoals in Zwijndrecht, waar de burger wel inspraak zal hebben."

Meest gelezen