Jonas Hamers / ImageGlobe

Meer mensen zonder gordel in auto betrapt dan vorig jaar tijdens speciale politieactie in provincie Antwerpen

De lokale en de federale politie in de provincie Antwerpen hebben tijdens een speciale controleactie meer mensen zonder gordel betrapt in de auto dan vorig jaar. Ze controleerden niet alleen autogordels, maar ook kinderzitjes en beschermingskledij voor motorrijders. In totaal zijn er op een week tijd 559 inbreuken vastgesteld.

Begin deze maand, van 6 tot 10 februari, hielden de lokale en de federale politie in de hele provincie Antwerpen een speciale controleactie naar beveiligingsmiddelen in het verkeer. Dat gaat over het dragen van een gordel, maar ook over het (juist) gebruik van kinderzitjes en het dragen van helmen en andere beschermingskledij op brom- of motorfietsen en speedpedelecs. Het is een actie die ze al enkele jaren herhalen.

In totaal werden 559 inbreuken vastgesteld. In 87 procent van de gevallen ging het om inbreuken tegen de verplichte gordeldracht. Dat is een groter aandeel dan tijdens dezelfde acties vorig jaar en het jaar daarvoor. 50 keer werd vastgesteld dat een kinderzitje niet of niet correct gebruikt werd. Dat was de voorbije jaren maar zo'n 30 keer het geval.

De politie blijft het dus belangrijk vinden om hierop controles uit te voeren. Ze wijst erop dat het risico op dodelijke of ernstige verwondingen tot de helft kleiner wordt, wanneer bestuurders en passagiers, groot en klein, correct vastgeklikt zitten.

Meest gelezen