Fruitteler Bert Morren heeft in zijn boomgaard in Kortenaken tientallen appelbomen uitgegraven.

Fruittelers Hageland vinden appelteelt niet rendabel meer: “Binnen 5 jaar zijn er geen appelbloesems meer ”

Fruittelers uit het Hageland zouden al tien procent van hun appelaars gerooid hebben omdat de appelteelt niet meer rendabel is. Bert Morren heeft een appel- en perenkwekerij in Kortenaken en vreest dat de appelteelt zal verdwijnen. “Hier zie je mijn appelbomen liggen, ik heb ze gerooid. Ze brengen niets op. Ik kan beter mais planten."

Fruitteler Bert Morren heeft in zijn boomgaard in Kortenaken net tientallen appelbomen uitgegraven. Bert doet dat met pijn in het hart. "Het moet wel; het brengt niets op. Door de energieprijzen, de inflatie en hogere personeelskosten en de lage verkoopprijzen is het niet meer doenbaar. In de winkel kost een kilogram Jonagold 2,50 euro, wij leveren rechtstreeks aan de winkel en krijgen amper 40 cent.”

Fruitbedrijf Bert Morren in Kortenaken zet vooral in op peren en verkoopt zelfs Apple GIN. “Door de oorlog in Oekraïne is er geen export meer naar Rusland. Bovendien krijgen de Oost-Europese landen Europese subsidies waardoor ze veel goedkoper zijn. Ze leveren nu zelf aan de supermarkten in Vlaanderen. Daarom heb ik mijn appelbomen met Jonagored weggedaan, met pijn in het hart, want dat is jarenlang werk, in één keer weg. Ik hou nog mijn zomerappels en een halve hectare Jonagored.”

Bert Morren vreest voor de toekomst in Kortenaken en heel het Hageland: “Als dit prijzenbeleid zo doorgaat hebben we over vijf jaar geen bloesems meer. Bovendien is er geen opvolging. De gemiddelde fruitboer is 55 jaar en heeft geen opvolgers. Mijn dochters studeren verder en mijn zoon werkt al, ik denk niet dat hij het bedrijf gaan overnemen.”  

Geen appels en geen peren

“In het Hageland, maar ook in heel Vlaanderen, zie je de laatste jaren appelboomgaarden verdwijnen, in de plaats komen vaak perenbomen”, zegt Bert Toetenel van de nationale sectorvakgroep Fruit. “Het laatste jaar verdwijnen appelplantages waar niets in de plaats komt, ook geen peren. Dat heeft verschillende redenen. Zo moeten peren op twee weken geplukt worden, de prijs van de peren is ook niet zo stabiel en dan is er nog het klimaat.”

Meest gelezen