Foto's: Welkom Wolf

Opnieuw wolf gespot in Vlaams-Brabant: wolf loopt door bebouwde kom in Bekkevoort

Voor de tweede dag op rij is er een wolf gespot in de provincie Vlaams-Brabant. Dit keer werd het dier gezien in Molenbeek-Wersbeek bij Bekkevoort. Volgens Welkom Wolf gaat het om een jonge wolf die op doortocht is door de provincie, op zoek naar een territorium om zich te vestigen.

EĆ©n dag nadat er een wolf gezien is in Bierbeek, is er een wolf opgedoken in Molenbeek-Wersbeek, een deelgemeente van Bekkevoort. Het dier is vanochtend gezien in de buurt van de bebouwde kom en kon op beeld worden vastgelegd door een jager.

Het is deze maand uitzonderlijk druk in Vlaams-Brabant, het is al de vijfde waarneming van een wolf

Jan Loos van Welkom Wolf

Volgens Jan Loos van Welkom Wolf gaat het om dezelfde wolf als in Bierbeek. ā€œMaar de vraag is of het ook dezelfde is als diegene die begin februari is gespot in Vlaams-Brabant. Het is deze maand uitzonderlijk druk in die provincie, het is al de vijfde keer waarneming van een wolf.ā€ Volgens Loos zijn er meerdere wolven in het spel en gaat het niet om Ć©Ć©n en dezelfde wolf. ā€œIk denk dat het om twee of drie wolven gaat, maar dat enkele van deze wolven al lang in Noord-Frankrijk zitten en niet meer zullen terugkeren.ā€

De wolf die in Bekkevoort is gespot, is volgens de wolvenkenner een jonge wolf die op zoek is naar nieuw leefgebied. "Zoals hij nu loopt, is hij op weg naar Limburg. Maar als hij niet tot de Limburgse roedel behoort, zal hij ook nooit geaccepteerd worden in die roedel en zal hij daar dus van een koude kermis thuiskomen."

Vlaams-Brabant als nieuw wolventerritorium?

Hoeveel wolven er ook op gezien worden in Vlaams-Brabant, volgens Jan Loos gaat het steeds om dieren op doortocht en is de kans klein dat ze zich zullen vestigen in de provincie.Ā ā€œDe ruimtebehoefte van wolven is enorm. Ze hebben zeker een halve provincie nodig, waar ook genoeg rust en voedsel te vinden is. Het is maar de vraag of ze dat in Vlaams-Brabant vinden. Op dit moment lijkt me dat onwaarschijnlijk.ā€

ā€œWolven kunnen duizenden kilometers afleggen op zoek naar die ene plek die dan hun territorium zal worden", vervolgt Loos. Tijdens die zoektocht kunnen ze door menselijke infrastructuren en stedelijke gebieden komen. Daar wordt dan heel druk om gedaan, maar die dieren zijn compleet ongevaarlijk en zoeken gewoon rust.ā€ Volgens Jan Loos is de wolf die in Bekkevoort gespot is, nu ergens in de buurt ondergedoken, om dan vannacht verder te trekken.

Als de provincie Vlaams-Brabant aan dit tempo doorgaat met het ontvangen van wolven, dan kunnen subsidies voor wolfwerende omheiningen ook hier interessant zijn

Jan Loos van Welkom Wolf

In Limburg, de wolvenprovincie bij uitstek en in delen van Antwerpen worden er subsidies gegeven aan mensen met kleinvee om wolfwerende omheiningen te installeren. "In Antwerpen gaat het specifiek over gebieden waar er een verhoogde kans is op zwervende wolven", zegt Jan Loos daarover. "Als de provincie Vlaams-Brabant aan dit tempo doorgaat met het ontvangen van wolven, dan kan die provincie ook een risicogebied worden voor zwervende wolven en kunnen subsidies voor wolfwerende omheiningen ook hier interessant zijn. Maar niet als het gaat om een occasionele doortocht van een wolf."

Wie een wolf spot, kan dat melden aan Welkom Wolf.

Meest gelezen