© Facebook

Nieuw-Zeelandse premier onder vuur voor “walgelijkste pizza-idee ooit”

Bill English (57), sinds eind vorig jaar de eerste minister van Nieuw-Zeeland, heeft veel van zijn landgenoten tegen zich in het harnas gejaagd. De reden is een culinair avontuurtje dat de man deelde op sociale media.

johe

“Gisterenavond heb ik gekookt voor mijn gezin - geef dit bericht een like als je het eens bent met spaghetti uit blik op pizza!”

Opstappen

De eerste minister schotelde zijn gezin pizza belegd met stukjes ananas en spek en... spaghetti uit blik voor. Dat gerecht zou een oude klassieker zijn uit Nieuw Zeelandse dorpjes, maar anno 2017 wordt het op veel minder enthousiasme onthaald. De foto’s zorgden voor zoveel opschudding dat sommigen op Twitter en Facebook lieten uitschijnen dat ze onmogelijk konden stemmen op een politicus die de Italiaanse keuken zoveel oneer aandoet. Op Buzzfeedschrijft een Australische reporter zelfs dat English zou moeten opstappen als premier.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het wordt het “walgelijkste pizza-idee” ooit genoemd op sociale media. Velen begrijpen ook niet dat de premier het nog aandurft om zijn creaties wereldkundig te maken op Facebook: “Ik snap niet dat je dit post”, schrijft een Nieuw-Zeelander op Facebook. “Ik ben heus geen pizzasnob, maar heb je al eens één keer in je leven échte pizza geproefd?”

Bijval

Naast felle kritiek en ironische reacties is er hier en daar ook bijval te vinden voor de kookkunsten van Bill English. Sommige oudere mensen herkennen het gerecht nog van decennia geleden, anderen prijzen het net dat English zo simpel, goedkoop en lekker zou kunnen koken om zijn kroostrijk gezin te voeden. Bill English en zijn vrouw Mary hebben in totaal zes kinderen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bliksemafleider

Maar de reacties op de foto’s gaan hier en daar ook dieper. Politieke tegenstanders van de conservatieve premier vragen zich luidop af of het ogenschijnlijk spontane Facebookbericht niet de bedoeling had om de aandacht af te leiden van serieuzere zaken die momenteel worden besproken in Nieuw-Zeeland. Eén van de heikele thema’s momenteel is een onderzoek naar oorlogsmisdaden door Nieuw-Zeelandse soldaten in Afghanistan in 2010. Als premier moet Bill English daar goedkeuring voor geven, maar die beslissing schuift hij al eventjes voor zich uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER