OVERZICHT. Hoeveel kost het om in jouw gemeente een huis of appartement te huren?

© ATV

Nieuwe huurcontracten zijn in Vlaanderen voor het eerst sinds lang minder snel duur geworden dan lopende huurcontracten, een trend die gewoonlijk omgekeerd is. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Huurbarometer van CIB Vlaanderen dat de immosector, syndici en de rentmeesters vertegenwoordigt. De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen is gestegen van 779 euro in 2021 naar 815 euro in 2022. Bekijk in het overzicht hieronder hoeveel het kost om in jouw gemeente te huren.

Laurence Torck

De huurprijsstijging in 2022 met 4,7 procent is opmerkelijk hoger dan in de voorgaande jaren. Een jaar eerder ging het nog om een gemiddelde van 2,2 procent, in 2020 was er sprake van een stijging met 2,3 procent en in 2019 was dat nog met 2,5 procent. Reden nummer één volgens de Huurbarometer: de inflatie. Want terwijl de koopmarkt vertraagde in de tweede helft van 2022 kon hetzelfde niet gezegd worden van de huurmarkt.

Daarnaast is er ook de opvallende hoge vraag naar kwalitatieve huurpanden. En de stijgende interestvoeten voor hypothecaire kredieten die het moeilijker maken om te kopen en dus kiezen meer gezinnen ervoor om te huren.

LEES OOK. André verhuurt woning met 3 slaapkamers en tuin voor amper 680 euro: “Indexeren? Dan breng je mensen in de problemen” (+)

Voor appartementen, goed voor 71,1 procent van alle verhuringen in 2022, was er een stevige toename tot 4,1 procent waardoor er in totaal gemiddeld 31 euro bijkwam. En toch zijn appartementen niet het snelst stijgende woningtype. De halfopen bebouwingen stegen even snel in prijs. Bij rijhuizen gaat het om een stijging van 5,3 procent, voor vrijstaande woning een stijging met 5,9 procent. De Vlaamse evolutie van de huurprijzen loopt gelijk met die in andere gewesten. In Brussel steeg de huurprijs in 2022 met 4,2 procent tot 1.154 euro, in Wallonië met 4,6 procent tot 759 euro. Vlaams-Brabant blijft de duurste provincie om te huren. Dat is voor alle woningtypes het geval.

2023 nog duurder

“De huurmarkt bevindt zich op een kantelpunt. De stijgende rentes doen vrezen dat steeds meer mensen richting huren zullen worden gedwongen. We hebben de huurmarkt meer dan ooit nodig. We roepen het beleid op alle niveaus op om zich daar goed bewust van te zijn”, zegt Kristophe Thijs, directeur Communicatie CIB Vlaanderen.

Voor volgend jaar is er trouwens geen beterschap in zicht en wordt er een verdere stijging verwacht. “Voorlopig zitten we voor de circa 3.000 huurcontracten die in 2023 in werking traden op een gemiddelde huurprijs van 844 euro. Dat is nu al 29 euro of 3,6% meer dan in 2022. We verwachten in 2023 dus ook bovengemiddelde stijgingen”, zegt Thijs. “Als het huidig tempo aanhoudt, zouden we voor 2023 wel eens op een stijging van meer dan 5% kunnen uitkomen.”

Ben je benieuwd naar wat het kost om in jouw gemeente te huren? Vind er alles over in de tabellen hieronder:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen