“We zijn heel verdrietig dat we mama kwijt zijn. Maar tegelijk zijn we opgelucht dat ze gevonden is”, zegt Dominique Maussen, zoon van Emilia.

Zoon van Emilia Chini (75): “Ze stuurden ons een foto en toen beseften we dat we mama kwijt zijn”

Maasmechelen -

“We zijn heel verdrietig dat we mama kwijt zijn. Maar tegelijk zijn we opgelucht dat ze gevonden is en dat we afscheid kunnen nemen”, zegt Dominique Maussen, zoon van de Maasmechelse Emilia Chini (75), die dinsdagvoormiddag dood werd teruggevonden. Woensdag volgt een autopsie op het lichaam van Emilia.

Koen Snoekx

“De afgelopen dagen waren een rollercoaster”, zucht zoon Dominique Maussen. “We hebben amper geslapen. Dagen en nachten gingen in elkaar over. Het bleef maar in ons hoofd malen waar ons mama toch zou zijn.”

Die rollercoaster startte vorige week woensdag rond 17.00 uur. Toen ontsnapte de dementerende Emilia Chini (75) even aan de aandacht van haar zieke man Jef Maussen (74) en haar zoon Dominique, die op de eerste verdieping van de ouderlijke woning in Eisden-Tuinwijk woont. Dinsdagvoormiddag, bijna een week later, werd het lichaam van Emilia dood teruggevonden in het Mechels Bos, in vogelvlucht zo’n 1,5 kilometer van haar huis. “Een wandelaar heeft haar iets na elf uur gevonden”, zegt Dominique. “Ze zou in een soort greppel gelegen hebben, op zo’n 300 meter van haar pantoffel die zondag gevonden is. De politie heeft zondag nog met speurhonden naar haar gezocht in de buurt van de vindplaats van haar pantoffel, maar zonder resultaat. Blijkbaar was ze niet zo gemakkelijk te vinden. Het is een heuvelachtig gebied.” Dominique en zijn zus Marijke kregen na de vondst van het lichaam een foto doorgestuurd. “We herkenden haar op de foto. Toen beseften we dat we mama kwijt zijn.”

“Mama zou in een soort greppel gelegen hebben, op zo’n 300 meter van haar pantoffel die zondag gevonden is”, zegt zoon Dominique.

Autopsie

Woensdag zal er een autopsie uitgevoerd worden op het lichaam van Emilia Chini. “Woensdag, ofwel donderdag, zal het lichaam vrijgegeven worden en kunnen we haar begrafenis regelen”, zegt Dominique. “We zijn heel verdrietig dat we mama moeten afgeven, maar tegelijkertijd zijn we ook opgelucht dat ze teruggevonden is. Wat als ze nog maanden spoorloos was gebleven? Dat zou nog een veel slechter scenario geweest zijn dan waar we nu inzitten.” Jef Maussen, de man van Emilia, is ook zwaar aangedaan door het verlies van zijn vrouw. “Hij vindt het verschrikkelijk dat hij niet mee heeft kunnen helpen zoeken naar haar”, zegt Dominique. Jef werd jaren geleden getroffen door drie hersenbloedingen in korte tijd en zit thuis aan zijn ziekbed gekluisterd.

De familie van Emilia Chini wil alle vrijwilligers die de afgelopen zes dagen mee hebben helpen zoeken naar Emilia nog eens expliciet bedanken. “Het is ongelooflijk hoeveel steun we de afgelopen week hebben gekregen. Ook van mensen die we totaal niet kennen. Mensen van alle culturen, van de Turkse, Marokkaanse tot de Griekse gemeenschap hebben ons bijgestaan.” Tegelijkertijd heeft Dominique ook wel wat frustraties over de zoektocht, al wil hij daar nog niet te veel over kwijt. “Toen zondag de pantoffel van mama gevonden werd, moesten alle vrijwilligers plots hun zoekacties staken. Het is jammer dat er toen tijd verloren is gegaan. Toen hadden we alles op alles moeten zetten om ons mama te vinden. Misschien leefde ze toen nog.”

“Het is ongelooflijk hoeveel steun we de afgelopen week bij de zoektocht hebben gekregen. Ook van mensen die we totaal niet kennen”, zegt zoon Dominique.© Tom Palmaers

Gps-tracker

Dominique hoopt dat er lessen getrokken zullen worden uit de verdwijning van zijn moeder en de zoektocht die daarop volgde. “Afgelopen dagen las ik dat een gps-tracker voor mensen met dementie misschien nuttig kan zijn. Ik ben het daar helemaal mee eens. Ik moest thuis altijd alle deuren en het schuifraam op slot houden, zodat mama niet naar buiten zou kunnen. Ze is even aan mijn aandacht ontsnapt en door de voordeur naar buiten geglipt. Maar een huis is natuurlijk geen gevangenis. Het is onmogelijk om iemand dag en nacht op te sluiten. Een gps-tracker zou hierbij een oplossing kunnen bieden. Met zo’n tracker hadden we haar wellicht snel teruggevonden. Voor mama is dit jammer genoeg te laat. Maar misschien kunnen we er in de toekomst andere families, die ook een dierbare met dementie hebben, wel mee helpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer