Honderden Iraanse meisjes vergiftigd "om te voorkomen dat ze naar school gaan"

In Iran worden opvallend veel schoolgaande meisjes naar het ziekenhuis overgebracht met klachten als misselijkheid, braakneigingen, hoofdpijn en ademhalingsproblemen. Volgens het Iraanse ministerie worden de meisjes vergiftigd als wraak voor hun rol in de protesten en omdat "sommigen meisjesscholen willen sluiten". Er loopt een gerechtelijk onderzoek.

Op 22 februari werden in de Iraanse stad Qom 15 studentes naar het ziekenhuis overgebracht. Allen hadden ze last van misselijkheid, braakneigingen, hoofdpijn en ademhalingsproblemen. Volgens de lokale media zouden ze ondertussen stabiel zijn. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt in Iran. 

Volgens Majid Monemi, de gouverneur van Lorestan, zouden eerder ook al 50 meisjes van de hogeschool in Borujerd, in het westen van Iran, soortgelijke symptomen hebben gehad. In november zouden ook 18 meisjes naar het ziekenhuis zijn overgebracht. 

Geen oorlogschemicaliën

Te veel om toeval te zijn. Dat denkt het Iraanse ministerie van Volksgezondheid alvast. Volgens het ministerie gaat het om vergiftiging. In totaal zouden al zeker honderden meisjes vergiftigd zijn. "Na de vergiftiging van verschillende studenten in scholen, bleek dat sommige mensen willen dat vooral meisjesscholen worden gesloten", zegt Younes Panahi, vice-minister van Volksgezondheid van het land. Sinds november werden al honderden studentes ziek. Telkens vertoonden ze soortgelijke symptomen.

"We merken dat de chemische verbindingen die worden gebruikt om studenten te vergiftigen, geen oorlogschemicaliën zijn. De vergiftigde studenten hebben geen agressieve behandeling nodig en een groot percentage van de gebruikte chemische middelen is behandelbaar", voegde hij er nog aan toe.

"Als wraak"

Het merendeel van de vergiftigingen vond plaats in Qom, een erg conservatieve en religieuze stad in Iran. In Qom wonen ook heel wat belangrijke Iraanse geestelijken en liggen vooraanstaande scholen waar de meeste leiders en presidenten van het land hebben gestudeerd. Later verspreidden de vergiftigingen zich ook naar de rest van het land. Minstens 14 meisjesscholen in vier verschillende steden zijn getroffen.

"Sommige individuen" willen door die vergiftigingen de studentes dus weghouden uit de scholen. En dat lijkt wel te lukken. "Van de 250 studenten op onze school woonden er slechts 50 lessen bij", vertelde een leraar in Qom, die niet bij naam genoemd wilde worden, vorige week aan RADIO FARDA.

Volgens de woordvoerder van de Iraanse regering, Ali Bahadori Jahromi, zouden de ministers van Onderwijs en Inlichtingen proberen om de oorzaak van de vergiftigingen te achterhalen. De autoriteiten geloven dat de vergiftiging wraak is voor de rol die de jonge vrouwen speelden in de protesten tegen de verplichte hidjab. Er werd daarvoor een gerechtelijk onderzoek naar incidenten gestart. Tot nu toe zijn er wel nog geen arrestaties verricht. 

Waar komt dit plots vandaan?

Sommigen zouden de jonge vrouwen vergiftigen als wraak voor hun rol in de volksprotesten. De aanleiding voor die protesten was de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Ze werd door de zedenpolitie opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. Op dat moment was ze op bezoek in de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens omstaanders werd ze hard aangepakt door de ordediensten. 

Op camerabeelden is te zien hoe Amini, kort na de ondervraging, het bewustzijn verliest in het politiekantoor. De Iraanse autoriteiten beweerden dat ze overleed aan een hartstilstand, maar volgens getuigen werd ze hard op het hoofd geslagen en zou dat de doodsoorzaak zijn. 

De dood van Amini veroorzaakte een golf van verontwaardiging. Vooral (jonge) vrouwen kwamen op straat tegen het strenge religieuze regime. De eerste protesten startten in het door de Koerden bevolkte noordwesten van Iran. Dat was de regio waar Mahsa Amini woonde. Al snel verspreidden de protesten zich over de rest van het land. De ordediensten reageren erg agressief op de protesten: tientallen mensen kwamen om, er vielen vele gewonden.

Meest gelezen