Nieuwe tool helpt jongeren naaktbeelden van het internet verwijderen

Met de nieuwe webapplicatie "Take it down" kunnen jongeren naaktbeelden van zichzelf die online rondgaan verwijderen. Het Amerikaans Nationaal Centrum voor Vermiste en Misbruikte Kinderen ontwikkelde de tool omdat jongeren erg kwetsbaar zijn voor afpersing en seksueel misbruik via het internet. Jongeren over heel de wereld kunnen de tool gratis en anoniem gebruiken.  

"Eens op het internet, altijd op het internet", wordt wel eens gezegd over de beelden die we massaal op sociale media plaatsen. Dat geldt ook voor naaktfoto's en -video's die met of zonder toestemming worden verspreid. Vooral jongeren zijn kwetsbaar voor, al dan niet onder druk, intieme beelden van zichzelf delen met anderen. Het Amerikaans Nationaal Centrum voor Vermiste en Misbruikte kinderen (NCMEC) lanceert daarom de tool "Take It Down". 

"Take It Down is speciaal gemaakt voor jongeren die vermoeden of zeker zijn dat er een foto of video van zichzelf op het internet circuleert", vertelt Gavin Portnoy, woordvoerder van het NCMEC. "Dat kan als je met iemand samen bent en een foto hebt gedeeld, of wanneer iemand je heeft afgeperst en bedreigd om beelden te maken."

Via de webapplicatie kunnen jongeren van overal ter wereld anoniem hun beelden van sociale media laten verwijderen. Het is specifiek voor jonge mensen onder 18 jaar en mensen van wie beelden circuleren van toen ze -18 waren. De drempel om te surfen naar een onlinetool is minder groot dan naar de politie te gaan, aldus Portnoy. Het project is deels gefinancierd door Meta Platform, eigenaar van Facebook en Instagram.

Digitale vingerafdruk

Via een formulier kan je laten weten wat verwijderd moet worden. De beelden worden er niet opgeslagen. Ze verlaten je telefoon of computer niet. De site maakt wel een "hash" aan. Een hash is een unieke combinatie van cijfers oftewel een digitale vingerafdruk waarmee jouw foto of video op sociale media kan gevonden worden. De vingerafdruk gaat naar de database van NCMEC en naar de technologiebedrijven die deelnemen aan het project om de beelden te verwijderen van hun platform. 

Momenteel doen Facebook, Instagram, Yubo, OnlyFans en Pornhub mee. Als de beelden op een ander platform staan, zoals Twitter en TikTok, kunnen ze voorlopig niet weggehaald worden via de tool. Hetzelfde geldt voor WhatsApp, omdat het een versleuteld platform is en er dus geen toegang is tot beelden die er gedeeld worden.

De tool werkt ook voor deepfakebeelden en foto's die gemaakt zijn met artificiële intelligentie. Belangrijk is dat een bewerkte versie van een foto een andere hash heeft dan de originele. Als je foto bijvoorbeeld is bijgeknipt of er is een emoji toegevoegd, geef je die versie ook best door. 

Voor wie ouder is dan 18 jaar bestaat er al een tijdje de website "StopNCII.org", wat staat voor "Stop Non-Consensual Intimate Image Abuse" (Stop misbruik van intieme foto's zonder toestemming, red.). Hier kun je op dezelfde manier foto's en video's van jezelf laten weghalen. De platformen die deelnemen zijn TikTok, Bumble, Instagram en Facebook.

Meest gelezen