De gebouwen van het Europees Parket in Luxemburg
AFP or licensors

Europees parket ontdekte vorig jaar 14 miljard aan mogelijke fraude met EU-geld, waarvan ruim 1 miljard in België

Anderhalf jaar na zijn oprichting heeft het parket van de Europese Unie al 14 miljard aan mogelijke fraude ontdekt. In ons land gaat het om meer dan 1 miljard. Dat komt door onze havens, en door het feit dat er veel internationale instellingen in België liggen.

Het Europees parket is actief sinds midden 2021. Het onderzoekt fraude met geld van de Europese Unie. En blijkbaar wordt er veel gefraudeerd. "Het is inderdaad al druk geweest", zegt Yves Van Den Berge, de magistraat die ons land naar het Europees parket heeft gestuurd. 

"Op dit ogenblik behandelen we meer dan 1.100 strafzaken. In de helft van de gevallen gaat het om fraude met btw, waarbij mensen proberen om belastingen te ontduiken. Daarnaast onderzoeken we ook fraude met douanerechten, subsidies en fondsen."

Voor het Europees parket werd opgericht, werd ook wel opgetreden tegen zulke fraude, legt Van Den Berge uit. "Maar het voordeel is dat we één parket zijn dat actief is in de verschillende lidstaten. We staan dus in contact met collega's uit verschillende landen, en kunnen zo sneller en efficiënter optreden over de grenzen heen."

Veel fraude in België

Opvallend is dat er in ons land om meer dan 1 miljard aan fraude wordt onderzocht, goed voor 50 dossiers. "Er liggen natuurlijk verschillende Europese instellingen in België, dus daar kan gefraudeerd worden met subsidies en fondsen. Tegelijk heeft België belangrijke zeehavens en luchthavens, waar het risico bestaat op fraude met invoerrechten."

"In Italië onderzoeken we dan weer veel btw-fraude, en in Oost-Europa lopen er verschillende onderzoeken naar fraude met landbouwsubsidies. Zo wordt er gesjoemeld met de grootte van veestapels of van de oppervlakte aan landbouwgrond."

Aangezien het Europees parket nog niet zo lang bestaat, hebben de aanklagers nog niet veel zaken voor de rechter kunnen brengen. "Zulke financiële onderzoeken zijn vaak complex, en hebben tijd nodig. We hebben nog maar enkele tientallen veroordelingen kunnen krijgen. Wat België betreft, kan ik zeggen dat er in de nabije toekomst dagvaardingen zullen volgen."

Meest gelezen