Live Beursblog – 1 maart 2023 – Business AM

22.04 – Wall Street sluit met licht verlies

Op het einde van de beursdag in de Verenigde Staten moesten de indexen wat terrein prijsgeven. De Dow Jones hield stand.

  • De S&P500 verliest 0,47 procent.
  • De Nasdaq moet 0,66 procent afgeven.
  • De Dow Jones noteert 0,02 procent in de plus.

Tot morgen, met meer beursnieuws!

20.06 – Duolingo springt 20 procent omhoog

De taalapp Duolingo publiceerde recent zijn kwartaalresultaten en beleggers smullen ervan.

  • Het aandeel is sinds de publicatie ruim 20 procent gestegen, tot zo’n 108,7 dollar.
  • De omzet van het bedrijf steeg afgelopen jaar met 42 procent.
  • Ook het aantal betalende abonnees steeg fors, met 67 procent.

19.03 – Proximus haalt 500 miljoen op met uitgifte van obligaties

Proximus heeft met succes 500 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van obligaties. Dit maakte het telecombedrijf deze avond bekend.

  • De obligatie heeft een coupon van 4,00 procent en een looptijd van 7 jaar met een vervaldatum op 8 maart 2030.
  • De uitgifte werd bijna drie keer overschreven en werd geplaatst bij meer dan 100 Europese institutionele beleggers. 
  • De opbrengst zal worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden, waaronder de herfinanciering van bestaande schulden.

18.14 – Enkel de Dow Jones kleurt groen in Amerika

Rond het middaguur in de Verenigde Staten hebben zowel de S&P500 en de Nasdaq kleine verliezen te incasseren.

  • De S&P500 verliest 0,21 procent.
  • De Nasdaq moet 0,18 procent afgeven.
  • De Dow Jones houdt de schijn hoog en klom 0,26 procent.

17.43 – Rivian krijgt rake klappen op Wall Street

Rivian, de Amerikaanse producent van elektrische pick-ups en SUV’s, krijgt een enorme pandoering op de beurs. Het aandeel tuimelt maar liefst 17,7 procent naar beneden na de publicatie van het kwartaalrapport.

  • Daaruit bleek dat het bedrijf nog altijd verlieslatend is.
  • Ook de prognose is teleurstellend. Rivian geeft aan 50.000 wagens te willen produceren in 2023, tegenover de verwachte 60.000.
  • Verschillende analisten stelden hun verwachtingen naar beneden bij na de publicatie van de resultaten. Vijay Rakesh, analist bij het Japanse conglomeraat Mizuho, verlaagde bijvoorbeeld zijn koersdoel van 42 naar 37 dollar, met een behoud van een koopadvies. Volgens hem zetten de zorgen over de consumentenvraag de wagenproducent onder druk.
  • Morgan Stanley heeft dan weer het koersdoel verlaagd van 28 naar 26 dollar, met “een overweight-advies.”
  • Een overzicht van CNN leert dat het merendeel van de analist een koopadvies hanteert, met een mediaan koersdoel van 29 dollar. De huidige koers bedraagt, na de pandoering tijdens de eerste handelsuren,15,9 dollar.

17.39 – Bel20 sluit met ruim half procent verlies

Op het einde van de beursdag dook de Bel20 nog wat omlaag. De Brusselse sterrenindex verliest 0,57 procent.

16.47 – Olievoorraden in de VS gestegen

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek vandaag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

  • In de week eindigend op 24 februari stegen de voorraden ruwe olie met 1,2 miljoen vaten tot 480,2 miljoen stuks. 
  • De benzinevoorraden daalden met 0,9 miljoen vaten tot 239,2 miljoen vaten.
  • De voorraden stookolie en diesel stegen met 0,2 miljoen vaten tot 122,1 miljoen stuks. 
  • De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 85,8 procent. Dat was een week eerder 85,9 procent.

15.41 – Weinig beweging op Wall Street

Bij het openen van de beurs in de Verenigde Staten tonen drie toonaangevende indexen slechts kleine schommelingen.

  • De S&P500 verliest 0,21 prcent.
  • De Nasdaq moet 0,11 procent afgeven.
  • De Dow Jones doet er wel 0,05 procent bij.

14.54- Duitse inflatie blijft gelijk

Op jaarbasis stegen de Duitse prijzen in februari met 8,7 procent, na een stijging met eveneens 8,7 procent in januari. Op maandbasis kwam de inflatie uit op 0,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

  • De verwachting van economen was een prijsstijging op jaarbasis van 8,5 procent en op maandbasis van 0,6 procent.

Maar: Als we kijken naar de Europese berekening van de inflatie is er wel sprake van een stijging. Volgens die definitie is de inflatie bij onze buren gestegen van 9,2 naar 9,3 procent.

13.49 – Duitse werkloosheid onveranderd

Het aantal werklozen in Duitsland is in februari fractioneel gestegen, maar het werkloosheidspercentage bleef stabiel. Dat meldt het Federale Arbeidsbureau.

  • In februari liep het voor seizoensinvloeden aangepaste aantal werklozen met 2.000 op. In januari was er juist nog een afname met 11.000. Eerder werd voor januari nog een afname van 22.000 gemeld.
  • Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage bleef afgelopen maand staan op 5,5 procent, net als in de voorgaande maanden.

13.11 – Storing op Twitter

Net nu Amerikaanse media speculeren over bijkomende ontslagen bij Twitter, worden er storingen gemeld op de berichtendienst. Zo hebben sommige gebruikers geen persoonlijke tijdslijn meer en werkt de zoekfunctie niet.

Het is niet duidelijk of er een verband is met de sociale onrust binnen het bedrijf, dat nieuwe eigenaar Elon Musk vorig jaar van de beurs haalde.

12.33 – Europese beurzen noteren in de plus

De Eurostoxx50 staat momenteel op een winst van 0,85 procent en de Bel20 doet er 0,15 procent bij.

  • Bij onze noorderburen slaagt Just Eat Takeaway erin om het openingsverlies van zo’n 9 procent volledig weg te werken. Het aandeel noteert momenteel breakeven. Het beurshuis Jefferies heeft deze voormiddag opnieuw het koopadvies herhaald voor het aandeel, met een koersdoel van 38 euro. ING merkte dan weer op dat de outlook voor 2023 “zeer conservatief” is. De maaltijdbezorger mikt voor dit jaar op een aangepaste EBITDA van 225 miljoen euro.
  • In Frankrijk laat BNP Paribas 2,2 procent liggen na het nieuws dat België een deel van zijn belang verkoopt.
  • In onze contreien is Ontex er eveneens in geslaagd om het verlies van deze ochtend weg te werken. De luierproducent noteert 3,25 procent in plus.

11.49 – Topdag voor beurs Hongkong

Optimisme over de Chinese economie leidde tot fors stijgende beurskoersen in Hongkong. De Hang Seng index eindigde eerder deze ochtend met 4,2 procent winst en de Hang Seng Tech index, de graadmeter van de grote techbedrijven, zelfs met 6,6 procent.

11.38 – Waarom stijgt de langetermijnrente?

Stefan Willems van Spaarvarkens.be geeft meer duiding bij de stijgende langetermijnrentes. Lees er alles over in dit stuk, of luister hieronder naar het audiofragment.

10.52 – ECB start afbouw van haar balans

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de voorbije jaren voor zo’n 5.000 miljard euro aan schuldpapier opgekocht. De monetaire instelling deed dat om de langetermijnrente te drukken om zo de kredieten voor de overheid, bedrijven en gezinnen goedkoper te maken. Doel: de economie en inflatie aanzwengelen.

Intussen is de inflatie fors gestegen, waardoor de centrale bank nu – naast de renteverhogingen – ook start met het afbouwen van haar balans. Lees er hieronder alles over. ?

10.48 – Industrie in de eurozone krimpt

De industrie in de eurozone is in februari iets harder gekrompen. Dat blijkt uit definitieve cijfers van S&P Global. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 48,8 punten in januari naar 48,5 punten in februari, wat hetzelfde is als de voorlopige index. In sommige lidstaten is de krimp zwaarder dan verwacht.

  • De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie bleek in de definitieve meting te zijn gedaald van 47,3 punten in januari naar 46,3 punten in februari, de laagste stand in drie maanden. De voorlopige index noteerde op 46,5 punten.
  • De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie is gedaald van 50,5 punten in januari naar 47,4 punten in februari. De voorlopige index noteerde op 47,9 punten.
  • Lichtpuntje uit Italië: de inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie steeg van 50,4 punten in januari naar 52 punten in februari. De verwachting hiervoor lag op 50,8 punten.

Buiten de Europese Unie: De inkoopmanagersindex voor de Britse industrie steeg van 47 punten in januari naar 49,3 punten in februari. De voorlopige index stond op 49,2 punten.

10.33 – Just Eat Takeaway tuimelt 9 procent naar beneden

Nu de coronacrisis achter de rug is, gaan we opnieuw vaker gaan eten op restaurant. Daardoor doen we minder vaak een beroep op maaltijdbezorgers, zoals Just Eat Takeaway.

  • De kwartaalcijfers van Just Eat Takeaway tonen aan dat het aantal bestellingen vorig jaar met 9 procent is gedaald. Ook het klantenbestand is met 9 procent gekrompen.
  • Het bedrijf draaide in 2022 in totaal 5,7 miljard euro verlies. Just Eat Takeaway wijt de rode cijfers aan de macro-economische situatie en stijgende rentes.
  • Ook de aankoop van het Amerikaanse Grubhub weegt op de resultaten. De maaltijdbezorger kocht dat bedrijf in 2021, maar heeft dat intussen opnieuw in de etalage geplaatst.

Het tegenvallende kwartaalrapport duwt de Nederlandse maaltijdbezorger 9 procent in het rood.

09.51- Waarom staakt Ontex fusiegesprekken met AIP?

Zoals je hieronder al kon lezen (zie bericht van 09.06 uur), heeft Ontex de Fusiegesprekken met het Amerikaanse fonds AIP stilgelegd.

  • Bij de bekendmaking van de jaarresultaten liet de luierproducenten weten dat het “bestuur en de directie van mening zijn dat de aanhoudende macro-economische uitdagingen momenteel zwaarder wegen dan de sterke zakelijke motieven voor een fusie.”
  • “Ze geloven ook dat het vandaag noodzakelijk is om zich toe te spitsen op de aangekondigde strategie en een herstel van de winstgroei”, klinkt het. “Dat zal een aanzienlijke waarde creëren voor de aandeelhouders.”
  • Uit de resultaten van Ontex blijkt dat de luierproducent allesbehalve een topjaar achter de rug heeft. De omzet is gestegen met 22 procent, maar de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) lag een derde lager dan in 2021.

09.06 – Bel20 opent vlak

De Bel20 maakt bij de opening van de handel een pas op de plaats, rond 3.900 punten. De Eurostoxx50 wint 0,15 procent.

  • Deceunick schiet 1,15 procent hoger na de publicatie van de kwartaalresultaten. De ramen- en deurenproducent heeft opnieuw een recordomzet geboekt en is optimistisch over de toekomst (zie bericht 08.12 uur).
  • Bekaert knalt 2,8 procent omhoog na de aankondiging dat het de staaldraadactiviteiten in Chili en Peru verkoopt (zie bericht van 07.39 uur).
  • De luierproducent Ontex pakte uit met teleurstellende resultaten. Zo lag de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) een derde lager dan in 2021. Daarenboven liggen de fusiegesprekken met het Amerikaanse fonds AIP stil. Het aandeel noteert 3,75 procent in de min.

08.12 – Deceuninck verwacht onzekerheid op de Turkse markt

Onder moeilijke omstandigheden heeft Deceuninck voor het derde jaar op rij recordresultaten behaald. Zo boekte het bedrijf een recordomzet van 974,1 miljoen euro. De nettowinst daalde echter van 37,2 miljoen euro in 2021 naar 7,6 miljoen in 2022.

  • Deceuninck is positief over de toekomst. Voor 2023 verwacht de ramen- en deurenproducent opnieuw een jaar van groei in omzet en EBITDA te realiseren. Tevens wordt gemikt op een verbetering van de vrije kasstroom.
  • In Europa wordt een margeherstel verwacht ten opzichte van de tweede helft van 2022 dankzij een hogere operationele efficiëntie.
  • In Noord-Amerika zal de markt naar verwachting verbeteren vanaf de tweede jaarhelft.
  • In Turkije blijft het marktmomentum sterk. Er wordt echter meer onzekerheid verwacht na de verkiezingen. De verwoestende aardbeving had geen directe gevolgen voor de medewerkers of infrastructuur, aldus het bedrijf.

07.39 – Bekaert verkoopt staaldraadactiviteiten in Chili en Peru

Bekaert heeft de verkoop van de staaldraad-toepassingsactiviteiten in Chili en Peru aangekondigd.

  • Deze transactie heeft een totale ondernemingswaarde van ongeveer 350 miljoen dollar en resulteert in een netto-opbrengst van 136 miljoen dollar voor het belang van Bekaert. De transactie zal naar verwachting in 2023 afgerond worden.
  • De opbrengst van de transactie dient om de balans verder te versterken en ten gunste van het aandeelhoudersrendement en investeringsplannen voor verdere groei.
  • De strategie van Bekaert is de voorbije jaren gericht op het verbeteren van de businessportefeuille door de blootstelling aan meer gestandaardiseerde en volatiele markten te beperken. Tegelijkertijd wordt de aanwezigheid in sneller groeiende markten vergroot.

06.36 – Belgische staat verkoopt deel BNP Paribas

De Belgische staat is gisterenavond begonnen met de verkoop van 2,7 procent van het kapitaal van BNP Paribas aan grote beleggers.

  • De operatie kan 2 miljard euro opleveren voor de Belgische staat.
  • De Belgische staat is momenteel de grootste aandeelhouder van de Franse bank. Dat gaat terug tot de redding van Fortis Bank België, vandaag BNP Paribas Fortis, tijdens de bankencrisis.
  • De bedoeling zou zijn het belang terug te brengen van 7,8 procent naar 5,1 procent van het kapitaal.

06.31 – Wat bracht de beursmaand februari op?

Februari was voor beleggers geen zo’n topmaand als januari, toen de beurzen met groot optimisme het nieuwe jaar invlogen.

  • Maar de Bel20 sloot wel af met een maandwinst van zowat 1 procent. Daarmee won de Brusselse hoofdindex 5,4 procent sinds 1 januari.
  • Wall Street laat een slechtere maandbalans zien. Over heel februari verloor de Dow zo’n 4 procent, de S&P 500 ruim 2,5 procent en de Nasdaq ruim 1 procent. Januari leverde juist nog flinke koerswinsten op.

06.19 – Wall Street eindigde lager

Goeiemorgen! Een terugblik op gisteravond: de Amerikaanse beurzen zijn lager geëindigd, nadat Wall Street richting het slot stoom verloor.

  • De S&P500 daalde uiteindelijk 0,3 procent, tot 3.970,15 punten.
  • De Dow Jones index verloor 0,7 procent, tot 32.656,70 punten.
  • De Nasdaq leverde 0,1 procent in, tot 11.455,54 punten.
Meer