Waalse regering komt terug op verplichting om gratis water aan te bieden: “Gratis bestaat niet”
UPDATEDe Waalse regering komt haar belofte niet na om de horeca te verplichten om gratis water aan haar klanten te verstrekken, dat meldt ‘La Libre’. “Gratis bestaat niet”, klinkt het bij de regering. Ook in Vlaanderen blijft een gratis karaf water eerder zeldzaam.
Voor veel restauranthouders vormt water een bron van inkomsten. Voor het Koninklijk Verbond van de industrie van Waters en Frisdranken (VIWF) is gratis water zelfs ondenkbaar. “De bronwaterbedrijven worden niet gesubsidieerd. De horeca vertegenwoordigt ongeveer 30 procent van de totale inkomsten voor gebotteld water”, legt Philip Buisseret, secretaris-generaal van de sectorfederatie, uit in de krant.
De vrees van de waterproducten en de horeca lijkt nu gehoord te zijn door de Waalse regering. Nochtans had die bij haar aantreden in 2019 beloofd om de horeca te verplichten om gratis water aan haar klanten te verstrekken, maar de Waalse minister van Economie, Willy Borsus (MR), bevestigt dat hij geen maatregelen zal nemen.
“Het is aan de professionals van de horeca om te handelen en hun keuze te maken in deze materie”, aldus Borsus. “De etablissementen die gratis water willen aanbieden, kunnen dat uiteraard doen. Er is geen verplichting. Gratis bestaat niet: iemand betaalt er op een gegeven moment altijd voor.”
Ook in Vlaanderen is gratis kraantjeswater op restaurant een uitzondering (en een verplichting hangt al zeker niet in de lucht). “Hier in België is kraantjeswater geen traditie en horecaondernemers hebben een vrije keuze om dit wel of niet aan te bieden”, zei Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, deze zomer in deze krant. “Vanuit Horeca Vlaanderen vinden we vrijheid van ondernemen cruciaal.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
19 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJonny Van den Bruel
Gans Cruyssen
Pierre Vaneylen
jan boden
Erik Bervoets