“ACV ontslaat voorzitter Marc Leemans zodat hij op brugpensioen kan”

Marc Leemans heeft zijn vertrek aangekondigd bij het ACV. Zijn eigen keuze, bevestigt de topman aan Het Laatste Nieuws, en toch wordt hij op SWT gezet – het vroegere brugpensioen. Dat systeem bestaat nochtans enkel voor werknemers die ontslagen worden. “Of dat misbruik is? Nee, ik voldoe aan de voorwaarden, want ik zal 62 jaar zijn en heb een loopbaan van 40 jaar achter de rug”, reageert Leemans aan Het Laatste Nieuws.

red

LEES OOK. ACV-voorzitter Marc Leemans gaat met brugpensioen

Leemans wordt dit weekend 62 jaar en is dus niet pensioengerechtigd. Hij gaat gebruikmaken van het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen. Daardoor krijgt hij bovenop zijn werkloosheidsuitkering nog een toeslag, betaald door het ACV. Nochtans bestaat dat systeem enkel voor werknemers die ontslagen worden, terwijl Leemans uit eigen beweging vertrekt. Volgens Het Laatste Nieuws ontslaat het ACV hem dus, zodat hij toch van het systeem gebruik zou kunnen maken.

Leemans zelf verdedigt die beslissing. “Binnen het ACV hebben we een regeling dat wie voldoet aan de voorwaarden – zoals het bereiken van een bepaalde leeftijd en het hebben van een lange loopbaan – op SWT gezet kan worden”, aldus Leemans in Het Laatste Nieuws. “Dat is echt geen uitzonderlijke regeling voor een voorzitter of werknemer van de christelijke vakbond. Of dat misbruik is? Nee, ik voldoe aan de voorwaarden, want ik zal 62 jaar zijn en heb een loopbaan van 40 jaar achter de rug.”

De beslissing doet alvast de wenkbrauwen fronsen bij arbeidsmarktspecialist Stijn Baert (UGent). “Het zal in de praktijk nog wel gebeuren dat mensen zich ‘laten ontslaan’ door hun werkgever, maar de vakbonden zijn de eerste om dat te ontkennen en te zeggen dat niemand ervoor kiest om werkloos te zijn. Leemans bewijst nu zelf het omgekeerde”, aldus Baert in Het Laatste Nieuws.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER