ACV-voorzitter Marc Leemans gaat met brugpensioen.
Volledig scherm
ACV-voorzitter Marc Leemans gaat met brugpensioen. © Photo News

ACV-voorzitter Marc Leemans stopt zelf, maar laat zich ontslaan om op brugpensioen te kunnen

Marc Leemans stopt in 2024 als voorzitter van ACV. Zijn eigen keuze, zegt hij. En toch wordt hij op SWT - het vroegere brugpensioen - gezet, een systeem dat nochtans alleen bestaat voor wie ontslagen wordt. En dus zal het ACV Leemans ontslaan, waardoor hij recht krijgt op een werkloosheidsuitkering en een toeslag. “Nochtans zijn de vakbonden de eersten om te ontkennen dat werknemers zich ‘laten ontslaan’. De vakbond zal zo heel wat geloofwaardigheid verliezen”, zegt arbeidsmarktspecialist Stijn Baert (UGent). De RVA zei eerst een onderzoek naar mogelijke sociale fraude door ACV-voorzitter Marc Leemans te openen, maar dat kan nog niet, omdat Leemans op dit moment niet de laan is uitgestuurd.

231 reacties

  • DIRK VAN DESSEL

    8 maanden geleden
    Goed zo, "tijd om te leven" !
  • benny michiels

    1 jaar geleden
    En wie betaalt die bedrijfstoeslag ? De leden , idd , van onze ledenbijdrage ! In een ander bedrijf moet de werkgever de toeslag betalen waardoor sommige werkgevers weigeren te ontslaan maar het acv ... Daar is geld genoeg blijkbaar.
  • Hugo COOLSAET

    1 jaar geleden
    Waar maakt de media zich druk om? 20 jaar geleden was het een normale zaak : bij werknemers die men niet kan of deontologisch niet wil ontslaan, lanceert de werkgever een algemeen voorstel om vervroegd de onderneming te verlaten onder bepaalde gunstige voorwaarden. Het personeelslid is vrij om daar in mee te gaan en dat is hetgeen hier gebeurd is.
  • Marc Van der Vloedt

    1 jaar geleden
    Schan... ontslaan ! Voilà geregeld, na 40 jaar weinig "stof" tot discussie, toch.
  • Danny De Dobbelaer

    1 jaar geleden
    Hij wil vervroegd in pensioen op swt das goe geef hem dan enkel stempelgeld tot zijn 65 .