foto VRT NWS - archiefbeeld van de voormalige Sint-Bernadettewijk

Ontwerpteam stelt plan op voor nieuwe Bernadettewijk in Gent: "We bouwen sociale woningen van de toekomst"

In Gent is er een ontwerpteam aangesteld om een volledige nieuwe sociale woonwijk te plannen op de voormalige site van de Sint-Bernadettewijk. Er komen 250 woningen met de focus op gezinnen met kinderen. "Het wordt een tuinwijk die de kinderarmoede mee moet aanpakken", stelt de sociale huisvestingsmaatschappij Thuispunt. 

Deze maand start een ontwerpteam met de plannen voor een gloednieuwe Bernadettewijk op de site van de oude tuinwijk. De bijna 200 oude woningen worden er gesloopt om er een volledige nieuwe wijk aan te leggen, die werken zijn volop aan de gang. "Het ontwerpteam is pas gestart, maar krijgt een duidelijke opdracht. De bedoeling is dat er een nieuwe tuinwijk komt met 250 woningen. Het gros wordt voorzien voor gezinnen met kinderen, er zullen drie tot vier slaapkamers zijn. Daarnaast komen er ook appartementen. Er is grote aandacht voor groen, de wijk zal ook aan de hoogste energie-eisen voldoen", zegt Marc Hueghebaert van sociale huisvestingsmaatschappij Thuispunt. 

"Kinderarmoede aanpakken"

De nieuwe wijk zal, volgens de maatschappij, de grote kinderarmoede in Gent mee aanpakken. "De sociale huisvestingsmaatschappijen zijn de enige spelers die kwalitatieve nieuwbouwwoningen voorzien voor mensen met de laagste inkomens. Ze kunnen een belangrijke hefboom zijn om kinderen uit de armoede te halen", stelt Hueghebaert. 

Het aangestelde bureau werd verkozen uit vijf kandidaten. Het team start nu met de opmaak van een plan van de wijk. De kostprijs voor de bouw van de woningen wordt geschat op 48 miljoen euro. Vlaanderen staat garant voor de financiering. Het nieuwe ontwerpteam ontwikkelt ook een plan voor het openbaar domein. De bedoeling is dat over drie jaar gestart kan worden met de aanleg en de bouw van de wijk, de eerste bewoners zouden in 2029 intrekken in de wijk. Er zullen meer dan 1.000 mensen wonen.

Tijdelijke invulling

De terreinen waar de nieuwe wijk komt, zullen enkele jaren braak liggen. De afbraakwerken zijn volledig klaar komende zomer. Er komt dan ruimte voor tijdelijke invullingen. Organisaties of verenigingen zullen de terreinen dus kunnen gebruiken tot de bouwwerken starten. Daarover komt overleg met de buurt. 

Commotie over oude wijk

De voormalige Sint-Bernadettewijk kwam enkele jaren geleden in opspraak omdat de woonomstandigheden in enkele gevallen erg slecht waren. Er dook onder meer schimmel op in enkele huizen. Er werd beslist dat een renovatie van de wijk te complex en vooral te duur zou zijn, de stad en de huisvestingsmaatschappij stelden een plan op om een nieuwe wijk aan te leggen. 

De bewoners van de oude sociale woningen kregen een nieuwe plek toegewezen. Dat gebeurde niet zonder protest. Toen de woningen eenmaal leegstonden, is een ervan gekraakt door actievoerders en daklozen. Ze vonden het niet kunnen dat de wijk verdwijnt. Een vrederechter en enkele politieagenten konden de krakers uiteindelijk uitzetten. 

Meest gelezen