BelOrta

Eerste groene paprika's van dit jaar geveild bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver

De eerste groene paprika's van dit jaar zijn geveild bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. Ze werden aangevoerd door een producent uit Duffel. De verkoop kondigt ook de komst aan van de rode en gele paprika's van eigen bodem. 

Deze ochtend zijn de eerste groene paprika's van 2023 verkocht bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. De groenten werden aangevoerd door producent Didier Algoet (Lentsche Heyde) uit Duffel. De verkoop betekent goed nieuws voor de paprika's van eigen bodem. De gele paprika's worden volgende week verwacht, en kort nadien ook de rode variant.

De paprika is een van de populairste producten van BelOrta. De groente is door alle Belgen geliefd, maar ze is vooral heel populair bij Vlamingen jonger dan 40 jaar. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksinstituut GFK, in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).   

Vorig jaar waren de groene paprika's goed voor een productie van 2.200 ton bij BelOrta. In totaal werd er vorig jaar bij BelOrta 20.700 ton blokpaprika geveild. Tegenover vorig jaar is de akkeroppervlakte van de rode paprika gedaald met 8 procent, maar de oppervlakte voor groene paprika's is gestegen met 33 procent. 

Door de energiecrisis is er een tekort aan groenten en fruit in ons land, vooral van komkommers, tomaten en paprika's. Daardoor moeten we rekenen op de zuiderse landen, maar die kunnen niet volgen met de productie. De lokale productie van de komkommers en de paprika's komt stilaan opnieuw op gang, maar het is nog even wachten op de eerste tomaten van eigen bodem.

Meest gelezen