Eet je voldoende groenten en welke vleesvervangers zijn echt lekker? 8 concrete tips om vaker vegetarisch te koken
Maar liefst 541.712 mensen wereldwijd starten vandaag aan de VeggieChallenge, die naar jaarlijkse gewoonte op 1 maart begint. Voor de ene is af en toe vegetarisch eten doodnormaal, voor de andere een échte uitdaging. Wil je ook vaker veggie op het menu, maar weet je niet goed hoe? Van lekkere én gezonde vleesvervangers tot alle feiten en fabels over soja: deze 8 concrete tips geven antwoord op al jouw vragen.
Dit is de VeggieChallenge
Dertig dagen gezonder, lekkerder en ecologischer eten: dat is de uitdaging waar tienduizenden Belgen voor gaan in maart. Via veggiechallenge.be ontdek je hoe makkelijk het is om meer veggie, flexi of vegan te eten.
Tip 1: Hou je hoofd erbij om een gezonde vleesvervanger te kiezen
Het lijkt allemaal simpel, die VeggieChallenge: je schrapt vlees en vis 31 dagen lang van het menu en gooit een paar vegetarische balletjes in de pan of vervangt je klassieke hamburger door een veggie-variant. Zo word je ook automatisch gezonder, toch? Helaas: de ene vleesvervanger is de andere niet, en dat je vlees vervangt door een vegetarische of plantaardige optie betekent niet meteen dat er een gezondere optie op het bord ligt. Lees hier hoe je de juiste vleesvervangers kiest die én lekker én gezond zijn.
Tip 2: Kies voor lekkere vleesvervangers
Wie in de supermarkt komt vandaag kan niet naast het rek vol veggie en vegan alternatieven kijken. Elke week lijkt er wel iets nieuws in het gamma te liggen. De tijd dat er alleen maar een blok tofu te vinden was, is voorbij. Probeer binnen het grote aanbod maar eens uit te zoeken welk alternatief worstje jouw hot dog een niveautje hoger tilt en écht lekker smaakt. Sterrenchef Luc Bellings proefde vier verschillende soorten vleesvervangers: veggie gehakt, veggie schnitzels, veggie hamburgers en veggie worsten. Hij gaf zijn ongezouten mening én deelde zelfs een exclusief eigen recept bij zijn favoriete vleesvervangers.
Tip 3: Oerklassieke Vlaamse gerechten the veggie way
Als je de VeggieChallenge serieus neemt, is het weekmenu opstellen een extra uitdaging. Gelukkig zijn er genoeg tips om thuis te scoren met makkelijke veggie gerechten die in een handomdraai klaar zijn. Wat als je het eens wat klassieker wil aanpakken omdat je bezoek over de vloer krijgt dat niet zo houdt van ‘experimentele’ keuken? Vol-au-veggie to the rescue. Deze Vlaamse klassieker met een vegan twist heeft al menig vleeseter weten overtuigen. Geen stresskip in de keuken dankzij dit succesrecept.
Tip 4: Geef tofoe een kans, zo maak je het écht lekker klaar
Zie je tofoe eerder als een smakeloze witte homp die je een beetje angst inboezemt dan als een smakelijke vleesvervanger? Dan brengt chef Viviane Van Dyck daar met veel plezier verandering in. De chef tipt hoé je juist met zo’n blok aan de slag gaat en deelt een exclusief recept waarmee je de kneepjes van het vak leert.
Tip 5: Ontdek wat soja met je lichaam doet
Als er één voedingsmiddel is waarover je tegenstrijdige informatie vindt op dr. Google, dan is het wel soja. Volgens de ene beschermt het tegen kanker, volgens de andere vergroot soja het risico op die ziekte of andere aandoeningen door de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Tijd voor heldere antwoorden. Jolien Jonckheere, voedingswetenschapper bij Vlaams Instituut Gezond Leven, scheidt 6 feiten van fabels
Tip 6: Nieuwe liefde voor groenten
De VeggieChallenge is een ideale kans om het stof af te blazen van al die groenten die je in de supermarkt vaak links laat liggen. En het is hét moment om werk te maken van die dagelijkse 300 gram groenten - of meer - per dag. Van parmezaan-courgettefrietjes tot gegratineerde hespenrolletjes met witloof en bloemkoolsaus tot puree van zoete aardappel en prei: Sandra Bekkari deelt heel wat handige tips en recepten om mee aan de slag te gaan.
Tip 7: Geef peulvruchten een kans
Kikkererwten, linzen, witte bonen: peulvruchten zijn al jaren aan een opmars bezig, mede door hun positieve effecten op de gezondheid. Nochtans is amper 31 procent van de Vlamingen volgens een enquête van VLAM overtuigd van de peulvrucht. Tijd om ze toch eens een kans te geven, wat dacht je van een heerlijke pasta bolognese met veggie gehakt én linzen bijvoorbeeld?
Tip 8: Veggie eetadresjes om van te smullen
De VeggieChallenge betekent helemaal niet dat je dertig dagen lang zelf moet koken. Meer nog, het lijkt ons het perfecte excuus om nieuwe culinaire ontdekkingen te doen. Geen idee waar je die veggietoer moet starten? The Starlings-zangeres Kato Callebaut eet veganistisch en zette haar favoriete eetadressen op een rijtje. Die pizza? Die willen wij meteen proberen!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”