Jupiter (links) en Venus (rechts), zo goed als op hun dichtste punt bij elkaar (foto: Hans Boutkan)

De "kus" van Jupiter en Venus: zo zag hij eruit

Na zonsondergang kon je aan de westelijke hemel de "bijna-kus" van Venus en Jupiter zien, de twee meest heldere planeten in ons zonnestelsel. Ze bewegen al enkele weken naar elkaar toe en stonden vanavond het dichtst bij elkaar. Sinds 21 uur zijn de twee planeten onder de horizon gezakt, vanaf morgen gaan ze geleidelijk weer verder weg van elkaar staan.

Wie de voorbije dagen 's avonds naar de hemel tuurde, had het misschien al opgemerkt: twee heldere lichtpuntjes die net na zonsondergang in het westen verschijnen, vlak bij elkaar. Twee lichtpuntjes die elke avond een beetje dichter naar elkaar toe lijken te bewegen.

Die twee lichtpuntjes zijn niet "zomaar" sterren, maar wel de twee helderste planeten uit ons zonnestelsel, Venus en Jupiter. Net zoals alle andere planeten in ons zonnestelsel draaien ze in een elliptische (ovaalvormige) baan rondom de zon. Op hun baan kunnen de planeten bij elkaar in de buurt komen. Als de banen dan in elkaars verlengde komen, lijkt het - vanop aarde bekeken - alsof ze heel dicht bij elkaar staan.Ā Ā 

Daar waren we al enkele weken getuige van: Venus en Jupiter die zichĀ  naar elkaar toe bewegen. Vandaag, op 1 maart, gaan we naar een "conjunctie" van Venus en Jupiter. Dat is het moment waarop ze het dichtst bij elkaar staan. Vanop aarde zal het lijken alsof ze elkaar bijna aanraken, een "kus van planeten".

Maar we hebben hier te maken met een optische illusie. Het lijkt op een kus, maar ze staan in werkelijkheid op honderden miljoenen kilometers van elkaar.

Hoe en waar kan je Venus en Jupiter zien?

Je kon Venus en Jupiter vanavond bewonderen vanaf zonsondergang tot ongeveer 20.30 uur. Daarna zakken beide planeten onder de horizon. Maar ook morgenavond kan je nog kijken.

Je kijkt het best naar het zuidwesten, laag aan de horizon. Het zullen de meest heldere lichtpuntjes aan de hemel zijn. Venus zal als eerste zichtbaar worden naarmate de zon ondergaat. Daarna gaat ook Jupiter zich steeds meer tonen, als planeet boven Venus.

Je kan de samenstand gewoon thuis met het blote oog zien, met een verrekijker of kleine telescoop kan je al meer details waarnemen. Liefhebbers konden vanavond ook onder meer terecht in Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen.

Na vandaag zullen Venus en Jupiter zich weer van elkaar verwijderen. Venus zal vanaf dan als bovenste planeet te zien zijn, Jupiter als onderste. Venus klimt steeds verder weg van de zon, de planeet zal nog lang helder zichtbaar zijn aan de avondhemel in het westen. Jupiter beweegt dichter en dichter naar de zon toe, waardoor de planeet onzichtbaar wordt. Pas in de zomermaanden zal je Jupiter weer kunnen spotten tijdens het ochtendgloren.

Els De Maeseneer

Meest gelezen