Leemans is niet de enige: ACV ontslaat systematisch toplui om ze met SWT te kunnen sturen

Brussel -

ACV-voorzitter Marc Leemans blijkt lang niet de enige vakbondsleider die ontslagen werd om met SWT te kunnen gaan. De christelijke vakbond maakte de afgelopen jaren systematisch misbruik van het systeem. Ook de Limburgse toplui Jean Vranken en Mathieu Verjans gingen na ontslag met SWT.

Timmie van Diepen

Sinds woensdagochtend staat het ACV in het oog van de storm. Vakbondsvoorzitter Marc Leemans zet op 1 januari 2024 een punt achter zijn carrière. Hij wordt binnenkort 62, maar is eigenlijk nog niet pensioengerechtigd. Toch gaat Leemans met brugpensioen.

Hij maakt daarvoor gebruik van het zogenaamde SWT-systeem of stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag. Wie op SWT wordt gezet, krijgt bovenop de werkloosheidsuitkering nog een toeslag van het eigen bedrijf. Sinds 2021 kunnen werknemers met SWT gaan vanaf 60 jaar op voorwaarde dat ze een carrière van 40 jaar kunnen aantonen.

Alleen: dat systeem is voorbehouden voor werknemers die ontslagen worden. Wie zelf ontslag neemt, heeft geen recht op SWT. In de media gaf Leemans dan ook toe dat hij zich eerst laat ontslaan, voor hij met SWT gaat.

Verjans en Vranken

Dat systeem blijkt helemaal niet nieuw te zijn binnen het ACV. Minstens twee andere toplui van de christelijke vakbond zijn op dezelfde manier met SWT gegaan nadat ze zich eerst lieten ontslaan.

De eerste is Mathieu Verjans (61). Verjans (geboren in Riemst, wonend in Bilzen) ging vandaag, op 1 maart 2023, met SWT na een carrière van 40 jaar bij het ACV. Hij was tot vandaag nationaal secretaris van de christelijke vakbond en tot 2011 provinciaal voorzitter van het ACV Limburg.

De tweede is Jean Vranken (62). Vranken (afkomstig uit Hechtel-Eksel) ging op 15 oktober 2021 met SWT, hij was toen 61. Hij volgde in 2011 Mathieu Verjans op als provinciaal voorzitter en was tien jaar de topman van het Limburgse ACV.

In zijn afscheidsinterview met Het Belang van Limburg zei Vranken: “Na tien jaar is het wel goed dat er iemand overneemt. En het SWT zit nu eenmaal in ons voorwaardenpakket.”

Verontwaardiging

De gevallen van Verjans en Vranken tonen aan dat het ACV al jarenlang systematisch misbruik maakt van het SWT-systeem. Leemans is dus helemaal geen alleenstaand geval.

Volgens arbeidseconomen gebeurt het in de praktijk trouwens nog wel dat bedrijven op deze manier het SWT-systeem misbruiken, maar dat net de vakbonden - de zelfverklaarde beschermers van de sociale zekerheid - hetzelfde doen, lokt veel verontwaardiging uit.

Op welke schaal deze praktijken gebeuren binnen het ACV, is voorlopig onduidelijk. Joke Man, de huidige Limburgse voorzitter van het ACV, wil niet reageren. Verjans en Vranken waren niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer