Bakplaat met aangekoekte etensresten? Tante Kaat geeft raad: “Dit goedkope middeltje is de perfecte vetoplosser”
Aangekoekte, zwarte resten die op je bakplaat blijven plakken: iedereen kent het probleem en het is absoluut geen fraai zicht. Hoe krijg je dat hardnekkige vuil weer weg? En kan je voor je de bakplaat gebruikt iets doen om de schoonmaak makkelijker te maken? Tante Kaat vertelt hoe je het op een eenvoudige, goedkope én milieuvriendelijke manier aanpakt.
Een traybake, snel wat groenten of een pizza om op te warmen: veel mensen maken gebruik van hun oven en bakplaat voor tal van bereidingen tijdens het koken. Maar door dat veelvuldig gebruik, blijven er al snel restjes plakken op de plaat, of je nu bakpapier gebruikt of niet. Erg smakelijk en hygiënisch oogt dat niet. “Toch is zoiets makkelijk te voorkomen”, legt Tante Kaat uit. “Mijn advies is om je bakplaat en roosters altijd eerst te bedekken met bakpapier. De restjes zullen aan dat papier blijven plakken, en je kan dat papier vervolgens makkelijk wegdoen. Je kan trouwens exact hetzelfde doen met aluminiumfolie.”
“Wil je niet zoveel materiaal weggooien? Dan kan je ook kiezen voor bakpapier gemaakt uit teflon. Dat is een soort kunststof, die tegen hele hoge temperaturen kan. Je kan dat soort papier na iedere bakbeurt afspoelen en hergebruiken. Ook heel handig.”
Wat als er toch restjes zijn blijven plakken?
Toch blijven er vaak nog etensresten aan die bakplaat plakken, die je ziet wanneer je het bakpapier of de folie weghaalt. Wat doe je daar dan mee? “Dan raad ik je aan om wat huishoudsoda te gebruiken”, vertelt de huishoudexperte. “Dat is de perfecte vetoplosser! Strooi je bakplaat eerst vol met sodakorrels. Giet er vervolgens wat heet water overheen. Schuif daarna de bakplaat weer in je oven en verwarm die op 100 graden. Doe dat voor een uurtje. Als je de bakplaat er daarna weer uitneemt, zal je een dikke, zwarte laag zien. Die kan je makkelijk weghalen met een prop krantenpapier of keukenrol. Een snelle, goedkope én milieuvriendelijke oplossing.”
Wat als je geen soda in huis hebt? “Dan kan je het ook eens proberen met een vaatwastablet. Doe heet water op de bakplaat, en laat de tablet oplossen. Schuif daarna, net zoals bij mijn vorige tip, de bakplaat in de oven op 100 graden. Ook nu zal je de hardnekkige restjes makkelijk kunnen verwijderen. Ook geen vaatwastabletten in huis? Dan kan je het eens proberen met afwasmiddel of Cif. Beide producten zouden de klus moeten klaren.”
Als je te maken hebt met hardnekkig vuil, gebruik je beter een schuurspons in plaats van krantenpapier.
Wat als je het vuil echt niet wegkrijgt?
“Om te beginnen raad ik aan om je bakplaat altijd zo snel mogelijk te poetsen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn om de plaat schoon te krijgen. Als je echt te maken hebt met hardnekkig vuil, adviseer ik om mijn truc van daarjuist te herhalen, maar in plaats van krantenpapier een schuurspons te gebruiken. Zo krijg je restjes makkelijker weg. En zo kan je beter schrobben. Kies daarbij wel voor een metalen spons. Die is iets steviger en gemakkelijker in gebruik voor dit soort klussen.”
Wat mag je zeker niét doen om je bakplaat proper te krijgen?
“Sommige mensen gebruiken ammoniak om de bakplaat schoon te maken, maar dat is eigenlijk een veel te agressief product daarvoor. Het is een beetje alsof je een mug doodslaat met een pistool. Bovendien stinkt het verschrikkelijk en slaat het op je adem. Daarnaast ben ik ook geen fan van bussen ovenreiniger. Ze werken wel, maar zijn niet goed voor het milieu.”
Lees ook:
Waarom doe je best geen koud water in een hete pan?
Vet, olie en etensresten in de airfryer of friteuse? Met deze tips krijg je ze allebei brandschoon
Maakt een stoomreiniger echt grondiger schoon dan water en zeep? “Veel ziekteverwekkers verspreiden zich niet via oppervlakken” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?