Mike Pence in de studio van Fox News
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Fox News-baas Rupert Murdoch geeft toe dat zijn zender leugens heeft verspreid rond Amerikaanse verkiezingen van 2020

In de Verenigde Staten heeft Rupert Murdoch, de 91-jarige eigenaar van Fox News, toegegeven dat zijn nieuwsmedium leugens over de verkiezingen van 2020 heeft verspreid. Dat blijkt uit vrijgegeven gerechtsdocumenten. De getuigenis maakt deel uit van het burgerlijk proces voor schadevergoeding van Dominion Voting Systems, de producent van stemmachines, tegen Fox News. 

Heeft Fox News doelbewust desinformatie verspreid over de stemmachines van Dominion? Het is de vraag van 1 miljoen - of in dit geval 1,5 miljard - waar tijdens het burgerlijk proces tussen Fox Corporation (het moederbedrijf achter Fox News) en Dominion Voting Systems een antwoord op wordt gezocht. Opvallend: volgens Rupert Murdoch, de 91-jarige miljardair en eigenaar van het nieuwsbedrijf, is dat alvast wél het geval.

Dat blijkt uit verschillende gerechtsdocumenten die openbaar werden gemaakt. Murdoch zou onder ede getuigd hebben dat verschillende journalisten en presentatoren van Fox News leugens, waaronder het verhaal dat de verkiezingen van Donald Trump gestolen waren, bevestigd hebben. "Achteraf gezien zou ik liever hebben dat we dat nieuws sterker ontkracht hebben", zei Murdoch tijdens de ondervraging.

"Verkiezingsfraude"

Zo verkondigde het nieuwsbedrijf verschillende keren dat de stemmachines van het bedrijf Dominion niet spoorden. De machines zouden stemmen die uitgebracht werden voor Donald Trump, veranderd hebben naar stemmen voor Joe Biden. 

"Verkiezingsfraude", klonk het toen op Fox News. "Klinkklare onzin", reageert Dominion, het bedrijf achter de stemmachines. Het bedrijf sleept Fox Corporation nu voor de rechter en eist een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro). Dominion beweert dat Fox News de reputatie van het bedrijf heeft beschadigd. 

Wat is Fox News?

  • Werd in 1996 opgericht en is eigendom van Fox Corporation, dat op zijn beurt eigendom is van de mediabedrijvengroep van Rupert Murdoch.
  • Wordt vaak beschouwd als de spreekbuis van de conservatieve beweging en de Republikeinse Partij in de Verenigde Staten. 
  • Het netwerk heeft een uitgesproken conservatieve agenda en heeft in het verleden vaak kritiek gekregen vanwege de manier waarop het nieuws presenteert. 
  • Heeft in de Verenigde Staten een grote invloed op het politieke landschap en wordt vaak gezien als een belangrijke propagandamachine voor de conservatieve beweging.

De bewijslast tegen Fox News is immens. Naast de getuigenis van mediamogol Ruport Murdoch, zijn er ook verschillende e-mailconversaties met belangrijke Fox-medewerkers die de claims van Dominion staven. Het document met de bewijslast telt maar liefst 192 pagina's.

"Ik heb nog nooit een lasterzaak gezien met zo'n overweldigend bewijs. De beklaagde geeft schriftelijk toe dat Fox valse informatie verzon om zijn kijkersaantal en zijn inkomsten te vergroten," vertelde Laurence Tribe, Harvard-professor in de rechten, aan de Guardian. "Fox, zijn producenten en artiesten logen als onderdeel van hun bedrijfsmodel."

Alternative facts

"Het is een erg belangrijk proces", duidt buitenlandjournalist Bert De Vroey in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Als Fox hier helemaal vrijuit gaat, staat de deur open voor allerhande vormen van alternative facts (valse of misleidende claims, ook leugens; red.). In Amerika is het first amendment (vrijheid van meningsuiting en persvrijheid) erg belangrijk. Je mag er als het ware alles verkondigen. Maar hoe ver kan de journalistiek daarin gaan? "

Fox, zijn producenten en artiesten logen als onderdeel van hun bedrijfsmodel

Laurence Tribe, professor in de rechten aan Harvard University

"Fox News was erg bang om kijkers te verliezen", gaat De Vroey verder. "Het merendeel van de kijkers zijn aanhangers, fans zelfs, van de voormalige president Donald Trump. Op verkiezingsnacht heeft de zender Joe Biden heel erg snel als de winnaar in de cruciale strijdstaat Arizona uitgeroepen. Dat bracht een storm van protest teweeg en heel wat boze bellers ventileerden hun ongenoegen."

Het lijkt erop dat er achter de schermen van Fox News wel heftig gedebatteerd werd over de keuzes die de nieuwszender maakte op de bewuste verkiezingsnacht in 2020. "Binnen Fox News was er een hele strijd aan de gang tussen journalisten en zelfs het management over hoe lang de zender nog kon meegaan in die leugens. Ze deden dat eigenlijk om de kijkers te plezieren. Ze vertelden wat ze willen horen, zodat ze niet zouden wegzappen."

Het proces tussen Dominion en Fox Corporation start halverwege april. 

Beluister hier het gesprek met Bert De Vroey:

Rupert Murdoch
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen