Lehtikuva

Finse parlement stemt in met toetreding tot NAVO

Met een grote meerderheid heeft het Finse parlement toegestemd met de toetreding tot het Westerse militaire bondgenootschap NAVO. Daarmee is Finland weer een stap dichter bij het NAVO-lidmaatschap. Alle 30 NAVO-landen moeten instemmen met nieuwe leden. Alleen Turkije en Hongarije liggen nog dwars. Na maanden uitstel is het Hongaarse parlement begonnen aan het debat.

Het Finse parlement heeft gestemd over een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om lid te worden van de NAVO. Met een grote meerderheid werd de wet goedgekeurd. 184 parlementsleden stemden voor. Slechts 7 parlementsleden, van extreemlinks en extreemrechts, stemden tegen. De enige hindernis op de weg naar het NAVO-lidmaatschap zijn nu nog de landen Hongarije en Turkije. 

Op 18 mei 2022 diende Finland, samen met buurland Zweden, officieel de aanvraag in om toe te kunnen treden tot de NAVO. Beide landen hebben een lange geschiedenis van militaire neutraliteit. Maar de Russische inval in Oekraïne heeft daar verandering in gebracht. 

Om lid te worden van de Westelijke militaire bondgenootschap moeten alle 30 NAVO-landen instemmen met de kandidatuur. 28 landen hebben dit al gedaan, alleen Turkije en Hongarije onthouden zich.

Verzet uit Turkije

Turkije verzet zich tegen de toetreding van de landen omdat in Finland, maar vooral in Zweden, personen en groepen aanwezig zijn die door het Turkse regime als "terroristisch" worden beschouwd. Het gaat over de Koerdische organisatie PKK en de Gülenbeweging. 

Tijdens de onderhandelingen tussen Zweden en Turkije over het lidmaatschap vonden er anti-Turkse demonstraties in Zweden plaats. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan was daar niet over te spreken. Op de Turkse televisie zei hij dat Zweden niet op de steun van Turkije moest rekenen. Het land opperde wel de mogelijkheid om de toetreding van beide landen afzonderlijk te behandelen.  

Met de oplopende spanningen tussen Zweden en Turkije op de achtergrond, heeft Finland besloten haar lot niet langer te verbinden aan dat van Zweden. De Finse verkiezingen zijn in aantocht. Op 2 april zullen de Finnen hun stem uitbrengen. De regering van premier Sanna Marin wil een politiek vacuüm vermijden en zo snel mogelijk op de NAVO-trein springen. 

"De band tussen Finland en Zweden zal hier niet onder lijden", vertelt Jeroen Visser, correspondent in Zweden, in "De wereld vandaag" op Radio 1. In de communicatie naar de buitenwereld blijven de landen zeggen dat ze bij voorkeur samen toetreden. "Maar de Finnen voelen ook dat ze niet veel anders kunnen", aldus Visser. Het enthousiasme en momentum zijn er in Finland. En ze delen een lange grens met Rusland, wat sommige Finnen angst inboezemt. 

Luister naar het volledige gesprek met Jeroen Visser in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Verzet uit Hongarije

Ook uit Hongarije klinkt verzet over de toetreding. "De Hongaarse president Viktor Orbán wil een signaal sturen naar Brussel", vertelt correspondent in Hongarije Stefan Bos in "De ochtend" op Radio 1. Hongarije wacht nog op miljarden euro's van de Europese Unie (EU). De EU blokkeert dit geld omdat Hongarije Europese principes zoals de rechtsstaat en persvrijheid niet naleeft. Door de toetreding van Finland en Zweden te dwarsbomen, oefent Orbán druk uit op de EU. 

Daarnaast is Orbán sterk afhankelijk van gas uit Rusland, dat niet happig is op een uitbreiding van de NAVO. Met de torenhoge inflatie in Hongarije op dit moment, kan Orbán het zich niet veroorloven om het Russisch gas te blokkeren. Hongarije wil Rusland dus te vriend houden.

Het parlement zal maandag 6 maart stemmen over de toetreding van Finland en Zweden. Stefan Bos heeft er vertrouwen in: "Hongarije staat niet vooraan in de rij om dit te ratificeren, maar uiteindelijk zullen ze dat wel doen".

Beluister het volledige gesprek met Stefan Bos in "De ochtend" op Radio 1:

Wat is de NAVO precies? In deze video leggen we het uit in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen