Oekraïense soldaat bekijkt feed van drone vanuit Bachmoet
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Strijd rond Bachmoet woedt onophoudelijk voort, China en Wit-Rusland roepen op tot staakt-het-vuren

In Oekraïne woedt de strijd in en rond de stad Bachmoet voort. Rusland probeert de stad verder te omsingelen, maar het Oekraïense leger biedt "stevig verzet". Dat zegt de leider van Russische Wagnergroup. Toch overweegt het Oekraïense leger om zich "strategisch terug te trekken". Ondertussen roepen China en Wit-Rusland op tot een staakt-het-vuren.

Voorlopig denkt het Oekraïense leger er nog niet aan om zich terug te trekken uit Bachmoet, de zwaar belegerde stad in het oosten van Oekraïne. Bachmoet wordt al wekenlang onophoudelijk bestookt door het Russische leger, maar voorlopig houdt het Oekraïense leger er stand. Russische troepen boeken wel terreinwinst. Dat heeft de Oekraïense legerleiding verkondigd in haar ochtendlijke berichtgeving.

Zo zouden enkele scherpschutters van het Oekraïense leger een groep Russische verkenners hebben doodgeschoten die afgelopen nacht probeerden op te rukken naar Oekraïense stellingen. Bij de Russen vielen zeven doden, drie andere soldaten raakten gewond, aldus Kiev. De informatie kon niet onafhankelijk worden bevestigd. 

Het Oekraïense leger overweegt wel om zich "strategisch terug te trekken" uit Bachmoet. De Oekraïense economische adviseur Alexander Rodjanski zei aan CNN dat "het Oekraïense leger alle opties zal afwegen". "Indien dat nodig is, zullen we ons strategisch terugtrekken", sprak hij nog.

Droneaanvallen op Russisch grondgebied

De strijd beperkt zich niet tot de Oost-Oekraïense stad Bachmoet. Oekraïne zou ook geprobeerd hebben om verschillende Russische civiele doelwitten aan te vallen met drones. Dat meldt het Russische leger, dat beweert zeker 10 Oekraïense drones te hebben neergehaald. Onder meer het geannexeerde schiereiland de Krim en de Russische hoofdstad Moskou zouden het doelwit geweest zijn van de aanvallen.

"Zes Oekraïense aanvalsdrones zijn neergehaald door luchtafweersystemen", zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. "Nog eens vier Oekraïense onbemande luchttoestellen zijn uitgeschakeld door elektronische systemen. Er zijn geen slachtoffers of schade."

Er vielen geen slachtoffers en er werd niets vernietigd. Volgens de gouverneur was burgerinfrastructuur het doelwit van de drones. Dat zei Andrej Vorobjov, de gouverneur van de regio Moskou, op de berichtenapplicatie Telegram. Moskou bevestigde verder dat in de nacht van maandag op dinsdag ook twee Oekraïense drones geneutraliseerd zijn. Die drones zouden gericht zijn geweest op burgerinfrastructuur in het zuiden van Rusland. 

Bachmoet
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds de Russische inval in Oekraïne een jaar geleden, worden plaatsen en infrastructuur in het gebied dat grenst aan Oekraïne, geregeld getroffen door droneaanvallen. Het is wel de eerste keer dat die Moskou zo dicht naderen. Maar de Russische beweringen kunnen niet onafhankelijk worden bevestigd. Oekraïne heeft niet gereageerd op de Russische beweringen over deze droneaanvallen.

China en Wit-Rusland willen wapenstilstand

Vandaag was de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op bezoek in China om de relaties tussen beide landen te versterken. Tijdens een ontmoeting met de Chinese minister-president Li Keqiang verklaarde Loekasjenko dat voor Peking en Minsk "geen enkel onderwerp is uitgesloten voor samenwerking". Loekasjenko had ook een ontmoeting met zijn ambtgenoot Xi Jinping.

Er stonden onder meer gesprekken over handel en de Russische oorlog tegen Oekraïne op het programma. Loekasjenko is een van de dichtste bondgenoten van Russisch president Vladimir Poetin. China en Wit-Rusland beschouwen elkaar als "strategische partners".

Die strategische partners hebben nu opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Dat zeiden de twee leiders tijdens een gezamenlijke persconferentie. Ze hopen ook dat beide partijen opnieuw aan de onderhandelingstafel gaan zitten. 

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.
CCTV

Meest gelezen